Bilgi Yeriniz

Göğsümdeki Kırmızı Lekeler

09.03.2018
13.229
Göğsümdeki Kırmızı Lekeler

Göğüs bölgesinde kırmızı leke şikayetinin altında yatan pek çok neden olabilmektedir. Cildin herhangi bir noktasında oluşabilen kızarıklıklar gibi göğüs bölgesinde de zaman zaman kırmızı lekelere rastlanabilmektedir.

Ciltteki kırmızı lekelerin nedenleri genellikle alerjik reaksiyonlarla ilgili olsa da bunun dışında; böcek ısırıklıkları, doğum izleri, akne, kurdeşen gibi pek çok sebebi olabilir. Kızarıklığın neden kaynaklandığının tespitinde kızarıklığa eşlik eden; ciltte döküntü, kaşıntı ve pullanma gibi daha başka semptomların gözlenip gözlenmediği büyük önem taşımaktadır.

Eğer bir süredir göğsünüzde kırmızı leke şikayetini varsa ve geçmiyorsa, detaylı araştırılması ve nedene yönelik tedavisi için muhakkak uzman hekime başvurulmalıdır.

Göğüs Bölgesindeki Kırmızı Leke Nedenleri Nelerdir?

1-)Alerjik Reaksiyonlar

Bağışıklık sisteminin çeşitli yabancı etken maddelere karşı verdiği tepki, alerjik durum/reaksiyon olarak tanımlanır. Alerjiye yol açan etken maddelere ise alerjen adı verilir. Tüketilen gıda ürünleri, kullanılan temizlik ürünleri, şampuan, sabun veya giyilen kıyafetten kaynaklı olarak alerjik durum baş gösterebilir. Alerjinin sebepleri herkeste farklılık gösterebilir fakat alerjik reaksiyonun sonuçları neredeyse herkes de aynı şekilde gözlenir. Ciltte meydana gelen kaşıntı, kızarıklık alerjinin başlıca belirtileri arasındadır.

Alerjiden kaynaklı kırmızı lekeler genellikle kısa süreli ve geçici olduğundan, endişe duymaya gerek yoktur. Ancak kırmızı lekeler birkaç gündür devam ediyorsa, altında yatan neden alerjik reaksiyon olmayabileceğinden  uzman hekime danışmakta yarar vardır.

2-)Kurdeşen

Ciltte baş gösteren kırmızı lekelerin bir diğer nedeniyse, kurdeşen cilt rahatsızlığıdır. Tıp dilinde ürtiker olarak bilinen kurdeşen cilt rahatsızlığı kendisini; ciltte kabarıklık ve kaşıntı semptomlarıyla belli eder. Bulaşıcı olmayan bu hastalığın genellikle ilk 24 saat içerisinde geçmesi beklenir. Eğer birkaç haftadır devam ediyorsa, kronik bir durum oluşmuş olabilir. Ve bu konuda uzman doktor tedavisi gereklidir.

Kurdeşen cilt rahatsızlığının kırmızı leke, kızarıklık dışındaki başlıca belirtileri şunlardır:

  • Ciltte yanma hissi,
  • Şiddetli kaşıntı hissiyatı,
  • Ciltte yanmaya benzer ağrı hissi,
  • Geceleri artış gösteren kaşıntı ve kızarıklıklar.

3-)Akne

Ciltte göze çarpan kırmızı lekelerin altında yatan neden, akne olabilir. Akne oluşumlarına çoğunlukla göğüs, yüz, sırt ve omuz bölgelerinde rastlanmaktadır. Vücuttaki hormon seviyelerindeki artış(özellikle androjen hormonundaki artış), kalıtsal faktörler ve kullanılan bazı ilaçların etkisi olarak ciltte akne oluşumları baş gösterebilmektedir.

Aknenin tedavisinde dermatologlar tarafından genellikle ilaç tedavisi uygulanır. Uygulanan tedavi sonrasıda kısa süre içerisinde kırmızı lekelerden kurtulmak amaçlanır.

4-)Böcek Isırıklıkları

Göğüs çevresinde farkedilen kırmızı noktaların sebebi böcek ısırıklıkları olabilir. Özellikle sıcak yaz günlerinde dış ortamda fazlasıyla vakit geçirildiğinden, farkında olmadan böcek ısırıklarına maruz kalınabilmektedir. Buna bağlı olarak böceğin ısırdığı bölgenin etrafında kırmızı noktalar halinde, lekeler belirir. Beliren bu kırmızı noktalara çoğunlukla kaşıntı problemi eşlik eder.

5-)Güneş Alerjisi

Göğüs çevresindeki kırmızı lekelerin en sık karşılaşılan nedenlerinden biri güneş alerjisidir. Cildimizin uzun süre güneş ışınlarına maruz kalması akabinde alerjik durum gelişebilir. Alerjiye bağlı olarak da kızgın döküntü şeklinde tabir edilen, ciltte kızarıklık ve döküntüler meydana gelebilir. Özellikle güneşlenilen yaz aylarında bu sebepten göğüs çevresinde kırmızı lekelere daha fazla rastlanmaktadır. Önlem amaçlı olarak kişinin güneşten koruyucu yüksek faktörlü kremler tercih etmesinde yarar vardır.

6-)Soğuk veya Kuru Hava Şartları

Çok soğuk veya kuru hava şartları, cildin nem ihtiyacını karşılamadığından ciltte kuruluğa ve bunun akabinde kaşıntıya neden olur. Dolaylı olarak kaşıntı hissine karşılık kişinin ilgili bölgeyi kaşıması durumundaysa, ciltte kızarıklıklar baş gösterebilir. Soğuk hava şartlarının dışında evinde sürekli olarak klima kullanan kimselerde de, ortamın nemsiz (kuru) olmasına bağlı olarak ciltte kızarıklık ve kaşıntı problemleri görülebilmektedir.

7-)Kızamık

Virüs kaynaklı olan kızamık, döküntülü bir enfeksiyon hastalığıdır ve beraberinde ciltte kırmızı lekeleri getirebilir. Akut bir rahatsızlık olan kızamık, hava yoluyla kişiden kişiye bulaşabilen bir enfeksiyon rahatsızlığıdır.

Kızamık hastalığı bir kere geçirmiş kişi, artık ilgili virüse karşı bağışıklık kazanır ve virüs bir daha aynı şekilde vücutta etki gösteremez. En bariz bulgularından biri ciltte meydana gelen kırmızı lekelerdir. Yüz bölgesinden başlayan kızarıklıklar zaman içerisinde tüm vücuda doğru yayılır. Fakat kesin tanı için ciltte kızarıklıklar yeterli bulgu değildir. Bunun dışındaki semptomların da uzman hekimler tarafından incelenmesi gereklidir. Eğer ciltte kızarıklıklarla birlikte aşağıdaki bulgularından en az birkaçı gözleniyorsa, muhakkak uzman hekime başvurulmalıdır.

Kızamığın diğer belirtileri:

  • Hafif veya yüksek ateş,
  • Kuru öksürük,
  • Ciltte döküntü,
  • Burun akıntısı,
  • Gözlerde kızarıklık,
  • Gözlerde ışığa karşı hassasiyet oluşumu.

Yukarıda belirtilen semptomlar rahatsızlığın hangi evrede olduğuna göre değişkenlik gösterebilmektedir.

8-)Uyuz

Genç yetişkinlerde ve çocuklarda sık görülen cilt hastalıklarından bir diğeri de, uyuzdur. Bulaşıcı bir hastalık olan uyuzun başlıca belirtileri arasında; ciltte kızarıklık, kaşıntı, döküntü ve kabarcık gibi etkenler bulunmaktadır.

Uyuzdan kaynaklı kızarıklıklar genellikle parmak aralarında başlar ve zaman içerisinde tüm vücuda yayılım gösterir. Tedavisinde uzman hekimler tarafından çoğunlukla çeşitli krem ve merhemler tercih edilmektedir.

9-)Travma Etkenleri

Cildin herhangi bir bölgesine doğru alınan sert darbe veya hasarlara bağlı olarak ilgili bölgede kızarıklık, morluk gibi şikayetler baş gösterebilir. Hasardan kaynaklanan kırmızı lekeler geçici olduğundan endişe etmeye gerek yoktur ve kısa zaman içerisinde düzelmesi beklenir.

10-)Diğer Nedenler

  • Purpura hastalığı,
  • Doğum izleri,
  • Zona hastalığı,
  • Mantar enfeksiyonu.

Göğüs Bölgesindeki Kırmızı Lekeler Nasıl Geçer?

Göğüs bölgesindeki kırmızı lekelerin tedavisinde izlenecek yöntemi, neden olan etken belirler. Alerjiden kaynaklı kızarıklıklarda farklı bir tedavi yöntemi izlenirken, kızamık rahatsızlığına dayanan kırmızı lekelerde daha farklı tedavi yolları izlenir.

Eğer bir süredir cildinizde kızarıklıklar mevcutsa, erken ve doğru teşhis için uzman hekime danışılmalı ve hekim tarafından neden saptandıktan sonra tedavi sürecine başlanmalıdır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.