Bilgi Yeriniz

El ve Kolda Hareket Kısıtlılığı

21.04.2018
2.970
El ve Kolda Hareket Kısıtlılığı

El ve kolda hareket kısıtlılığı, akut bir biçimde gelişme gösterebilen ve çeşitli sebeplerle oluşabilen bir rahatsızlıktır. Bir anda ortaya çıkan ve oldukça şiddetli bir biçimde seyreden bu kısıtlılık, günlük yaşamı da olumsuz yönde etkilemektedir. Başlangıçta tam anlamıyla fark edilemeyen hareket kısıtlılığı hızlı bir biçimde ilerleyerek tam anlamıyla bir kısıtlılık haline gelebilir.

Genel itibariyle el ve kolda ortaya çıkan hareket kısıtlılığı, yaş ile ilgilidir. Yani kişinin yaşının ilerlemesi sonucunda bu durumun ortaya çıkma olasılığı da artar. Ancak bazen, genç yaştaki bireylerde de hareket kısıtlılığı ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda mutlaka doktora gidilerek muayene olunması, tetkiklerin tam olarak yaptırılması gerekmektedir.

El ve Kolda Hareket Kısıtlılığının Nedenleri Nelerdir?

  • Romatizma türündeki çeşitli rahatsızlıklar, zaman içinde ya da genç yaşlarda eklem bölgelerinde ağrı ve hareket kısıtlılığı ile ortaya çıkabilmektedir. Bu durum genel olarak genetik faktörlerin etkisi ile oluşur ve daha çok sabah erken saatlerde el ve kollarda tutulma sorunu ortaya çıkabilmektedir. Bazen bu durum çok uzun süre devam etmez, bazen de uzun süreli olarak devam eder ve bu da hareket kısıtlılıklarına neden olabilir. Eğer romatizmal rahatsızlıklardan kaynaklanan hareket kısıtlılığı erken fark edilirse, tedavisi de kalıcı olarak yapılabilmekte ve iyileşme sağlanabilmektedir.
  • Daha çok ellerde ve kollarda ortaya çıkan bir sorun olarak sinir sıkışması da hareket kabiliyetinin kısıtlanmasına yol açan durumlardan bir tanesidir. Sinir sıkışması söz konusu olduğunda, el ve kollarda ağrı da ortaya çıkmaktadır. Sinir sıkışması, daha çok yapılan hatalı hareket ve uygulamalar sonrasında ortaya çıkmakta olup, ilerlediğinde şiddetli ağrıların ortaya çıkmasına yol açabilmektedir. Sinir sıkışmasının tedavi edilebilmesi için çoğu zaman cerrahi bir operasyon gerekebilmektedir. Bu operasyon ile sinirlerdeki hasar düzeltilir ve ortadan kaldırılır. Tedavi sonrasında hareket kısıtlılığı da ortadan kaybolacaktır.
  • Boyun fıtığı ve boyunda düzleşme gibi rahatsızlıklar nedeniyle de kol ve ellerde hareket kısıtlılığı meydana gelebilmektedir. Başlangıç aşamasında tedavisi sağlanabilen bu durum, ilerlediğinde sorun ciddi bir aşamaya erişmektedir. Başlangıç seviyesi boyun rahatsızlıklarında genellikle yalnızca fizik tedavi uygulaması yeterli olurken, ileri safhalarda muhakkak cerrahi bir operasyon gerekecektir.

El ve Kolda Hareket Kısıtlılığı Tedavisi

Hareket kısıtlılığının ne boyutta olduğu ve ne kadar süredir devam ettiği, tedavi sürecinde son derece önemlidir. Genç yaştaki bireylerde iyileşme olasılığı çok daha yüksektir ancak yaşlı kişiler için de tedavi uygulanabilmektedir.

Genetik rahatsızlıklar sebebiyle ortaya çıkan hareket kısıtlılığı için romatizma tedavisi uygulanabilir ancak durumun tam anlamıyla düzelmesi oldukça zordur. Bunun yanında boyun rahatsızlıkları ile ilgili hareket kısıtlılıklarında boyundaki düzleşme ya da fıtığın ne seviyede olduğu önemlidir. Bu nedenle hangi nedenle olursa olsun el ve kolda hareket kısıtlılığı tedavisinde erken teşhis ve tedavi uygulamaları büyük önem taşımaktadır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.