Bilgi Yeriniz

Gömlekteki Pas Lekesi Nasıl Çıkar?

18.05.2018
2.524
Gömlekteki Pas Lekesi Nasıl Çıkar?

Pas lekesi, kumaşlardan çıkması en zor olan lekelerden bir tanesidir. Öyle ki, kıyafet çamaşır makinesinde yıkansa bile tam olarak çıkmayabilir ve kıyafette iz kalabilir. Özellikle de gömlek kumaşı yağı itibariyle pas lekesinin çıkmasını zor olduğu bir kıyafettir. Pas lekesinin gömlekten çıkarılması için yapılabilecek bazı uygulamalar bulunmaktadır.

Gömlekten Pas Lekesinin Çıkarılması

Açık renk kıyafetler ve gömleklerde, özellikle beyaz olan kumaşlarda, dikkatli ve özenli bir kullanım gerekmektedir. Ancak tüm dikkate ve özene rağmen pas lekesi meydana gelmiş ise;

  • Pas lekesi ovalanmamalıdır. Aksi halde daha geniş bir alana yayılabilir ya da çok daha kalıcı bir hale gelebilir. Bu da lekenin çıkarılmasını çok daha zor bir hale getirecektir.
  • Lekeli olan bölgeye doğrudan müdahale edilmelidir. Öncelikle gömleğin yıkama talimatları dikkate alınmalıdır. Pas lekesinin çıkarılmasında kullanılacak olan ürünlerin veya malzemelerin, ilk önce kumaşın görünmeyen bir bölümünde denenmesi, gömlekte olası olumsuz durumların ortaya çıkmasını engelleyecektir.

Gömlekten Pas Lekesini Çıkarmak İçin Uygulanabilecek Doğal Yöntemler

Pas lekesinin çıkarılabilmesi için kullanılabilecek bazı doğal yöntemler mevcuttur. Bunlar şöyle sıralanabilir:

1-)Limon Suyu

Lekeli olan bölgeye limon suyu dökülür ve gömlek bir süre bu şekilde bekletilir. Aynı şekilde bir tatlı kaşığı tuza bir miktar limon suyu eklenerek bir macun hazırlanarak pas lekesinin üstünü kaplayacak şekilde bölgeye uygulanabilir. Bir süre bekletilen gömlek daha sonra talimatlara uygun olarak yıkanmalıdır.

2-)Beyaz Sirke

Temizlikte sıklıkla kullanılan beyaz sirke, aynı zamanda doğal bir leke çıkarıcı malzemedir. Gömleğin yapısına zarar vermeden lekenin oluştuğu bölgeden çıkarılmasını sağlar. Pas lekesinin üzerine bir miktar beyaz sirke dökülerek bekletilirse, yıkandığında gömlekteki lekenin ortadan kaybolduğu görülecektir.

3-)Güneş Işığı

Çeşitli lekelerin yumuşaması ve temizlenmesi için oldukça faydalı olan güneş ışığı, pas lekelerinin de çıkarılmasını sağlamaktadır. Giysinin gün ışığında bırakılması sonucunda, lekeli bölgedeki lekenin gittikçe azaldığı görülecektir. Ancak koyu renk gömleklerde genel anlamda bir renk değişimi meydana gelebileceği de unutulmamalıdır.

Leke çıkarma önerileri uygulanmadan önce kıyafetin ya da kumaşın kullanım talimatları dikkate alınmalıdır. bu sayede istenmeyen olumsuz bir durum ortadan kaldırılmış olur. Pas lekeleri bir defa yapılan uygulamalar sonucunda tamamen çıkmayabilir. Bu nedenle aynı işlemin birden fazla defa uygulanması gerekli olabilir.

Çamaşır makinesinde uygun sıcaklık ve devirde yıkandıktan sonra gömleğin kuruma aşamasında lekenin çıkıp çıkmadığı kontrol edilmelidir. Her bir uygulamada gömlek kumaşının zarar görmediğinden de emin olmak gerekir. Bunlara ek olarak, pas lekesine yol açacak iş yapılacaksa mutlaka buna uygun eski ve kullanılmış iş kıyafetleri tercih edilmelidir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.