Bilgi Yeriniz

Badem Nasıl Saklanır?

17.05.2018
5.044
Badem Nasıl Saklanır?

Bademin kabuğundan ayrıldıktan sonra ise nem çekme özelliği vardır. Bu durumda daha kısa sürede koku hapsedebilme ve buna bağlı olarak kokmasının yanında bu durum kısa sürede bozulabilmesine sebep olur. Bu yüzden sağlık açısından oldukça faydalı olan bademin saklama koşulları da özelliğini kaybetmemesi adına oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Genelde marketten aldığımız bademler uzun süre açıkta kaldığında bayatlaması dışında çok da bir tat farkı almayız. Fakat bu içine katılan katkı maddelerinden dolayı kaynaklanan bir durumdur. Fakat yine de uzun süre saklanmadan açıkta bırakılmış badem tüketilmemelidir.

Badem insan vücuduna, demir, çinko, kalsiyum, potasyum, E vitamini gibi pek çok vitamin ve mineral konusunda oldukça zengin olan bir ağaç meyvesi aynı zamanda kuruyemiştir. Kanser, kalp rahatsızlıkları, tansiyon gibi bir çok hastalığı önleyici özelliği bulunan bademin, içeriğindeki yoğun lifler sayesinde kişinin tokluk süresini uzatarak kilo kontrolünde etkin bir rol oynar.

Bademi Saklama Yöntemleri Nelerdir?

Bademin saklama yöntemlerinden kısaca bahsetmek gerekirse;

1-)Kavurarak Saklama

Bu aslında hepimizin tanıdığı, bildiği bir saklama yöntemidir. Hatta marketten direkt olarak aldığımızdaki halidir. Bu yöntemde ise çiğ bademleri kavuruyoruz. Bu kavurma işlemi, bademin içindeki nem oranını düşüreceği için bakteri üretimini engellemektedir. Böylelikle daha uzun bir muhafaza süresi elde etmiş oluruz. Kavurmuş olduğumuz bademleri hava almayan bir poşette, karanlık ve serin bir ortamda yaklaşık olarak 2 seneye kadar tazeliği bozulmadan muhafaza edebiliriz.

2-)Çiğ Olarak Saklama

Bademin toplanıp kabuğundan ayırdıktan sonra güneş ve rüzgar alan bir yerde kurutmaya bırakabilirsiniz. Bu kurutma özelliklerinin en büyük sebebi nemi çekebilmesidir. Böylece koku ve renk değişiminin önüne geçilebilmektedir. Diğer kuruyemişlere nazaran daha uzun süre saklanabilen çiğ badem yüksek sıcaklıklarda yaklaşık orak 6-8 ay gibi bir süreç içerisinde tat ve renk kaybına uğrayabilmektedir.

İçeriğinde bulunan vitaminler, lif, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum gibi pek çok mineral ve doymamış yağ asitleri bademi çok faydalı bir besin haline getirirken aynı zamanda dış etkenlerden dolayı da kolaylıkla bozulmasına sebep olabilmektedirler. Bu yüzden çiğ bademleri, aynı kavrulmuş badem gibi ağzı hava almayacak şekilde kapalı, nem kalmayacak şekilde kuru ve serin ortamlarda muhafaza etmek gerekmektedir. Bu konuda vakumlu poşetler en ideal saklama yolu olacaktır. Çiğ bademin vakumlu poşette yaklaşık olarak 10 derece 9-10 ay kadar süreyle saklanabildiğini bilerek buzdolabı, bademi muhafaza etmek için oldukça yararlı bir yer olacaktır.

3-)Kabuğu İle Saklama

Bademi kabuğu ile de saklayabilirsiniz. Fakat içindeki nem özelliğinden dolayı bulunduğu yerin sıcaklığı yaklaşık olarak 0 derece olmalıdır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.