Bilgi Yeriniz

Boraks Nerede Satılır?

14.05.2018
3.069
Boraks Nerede Satılır?

Boraks henüz yaygın kullanıma ulaşamamış, halen hangi amaçlarda kullanıldığı konusunda tam bir bilgi sahibi olunamayan çok amaçlı bir mineraldir. Bu mineralin temel maddesi bor olmakla beraber sodyum, oksijen ve su ile birleşimi boraksı meydana getirmektedir. Dünyada birkaç ülkede bu mineral doğada hazır halde bulunmaktadır ve bunlara ülkemiz de dahildir.

Boraksın en önemli özelliğinin aşındırıcı gücü olması nedeniyle kozmetik, sağlık ve temizlik sektöründe birçok ürünün (krem, sabun, losyon v.b.) içeriğinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Günümüzde boraks saf halde ya da temizlik ürünlerinin etken maddeleri olarak yaygınlaşmaya başlamıştır. Bununla birlikte boraksın nasıl kullanıldığı ve nerelerde satıldığı konusu merak edilmektedir.

Boraks Nerede Satılır?

Yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmamış olan boraksı kolayca temin edebilirsiniz. Bunun için bulunduğunuz semti bile terk etmeniz gerekmeyebilir hatta oturduğunuz yerden bile sipariş verebilirsiniz.

1-)Eczaneler

Farklı miktarda ve kapalı paketlerde hemen hemen tüm eczanelerden temin edebilirsiniz. Genelde 100 gramlık paketlerde bulunmaktadır ve ortalama fiyatı 5 TL’dir.

2-)Aktarlar

Genelde merkeze yakın çarşılarda bulunan bitki ve baharat satan aktarların çoğundan boraks temin edebilirsiniz. Aktarlarda paket halinde satılmasının haricinde kilo ile de satın alabilirsiniz.

3-)Yapı Marketler

Boraksın özelliklerinden biri de lavabo açması ve giderlerin temizlenmesi olduğundan yapı marketlerden ya da küçük semtlerde bulunan hırdavatçılardan bulabilirsiniz.

4-)E-Alışveriş

İnternet üzerinden elektronik satış yapan bir çok firma da bu ürünü satmaktadır. Sadece 1-2 gün içerisinde oturduğunuz yerden temin edebilirsiniz.

Son olarak boraksın da faydalı özelliklerinin yanında zarar verme etkisi vardır. Aşındırıcı özelliğinden dolayı kullanımından sonra teninize temas eden bölgelerin bol suyla yıkanması önerilir. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edilmelidir. Ciltte yanma ve tahriş, gözlerde yanma ve solunum güçlüğü gibi durumlarla karşılaşırsanız doktorunuza başvurmalısınız.

Boraks Nerelerde Kullanılır?

Boraks uygulandığı yüzey üzerinde aşındırıcı etki yarattığından dolayı uygulandığı alanlara göre de kullanım yerleri değişmektedir. Genelde tek başına kullanılmayan boraks, kolayca temin edilebilen bazı maddelerle kullanıma uygun hale getirilebilmektedir.

1-)Leke Çıkarıcı

Ev ya da iş yerlerin bulunan halı, koltuk, perde gibi mobilyalarda bulunan lekelerden kurtulmak için kullanılabilir. Bunun için 2 yemek kaşığı boraksı 2 bardak ile karıştırın. Daha sonra leke üzerine bez veya sünger ile uygulayın. Eğer leke daha katı veya yapışkan ise bu uygulamayı tel/plastik fırçayla da yapabilirsiniz.

2-)Bulaşık Deterjanı

Elde bulaşık yıkamak için 1 yemek kaşığı boraks, 1 yemek kaşığı sıvı ya da katı sabun ile 2 bardak sıcak su ile karıştırarak kendi deterjanınızı yapabilirsiniz.

3-)Lavabo Açıcı

Tıkanmış lavabo, banyo ya da tuvalet gibi giderlerin açılmasında kullanılabilir. Bunun için 1-2 yemek kaşığı boraksı giderin ağzına koyun ve yarım litre kaynar suyu üzerine dökün. Bu uygulama esnasında çıkacak olan buharı solumamak için önlem alınmalıdır.

4-)Yüzey Temizleyici

Yüzey temizleyici elde etmek için 4 yemek kaşığı boraksı yarım su bardağı limon suyu ya da sirkeyle karıştırın. Üzerine yeteri miktarda su eklediğinizde yüzey temizleyiciniz hazır.

5-)Böcek İlacı

Ev veya iş yerlerinde bulunan fare, hamam böceği ve pirelerden kurtulmak için bu canlıların geçiş yollarına bire bir miktarda şekerle karıştırarak dökün.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.