Bilgi Yeriniz

Kek Kalıbındaki Kek Nasıl Çıkartılır?

08.05.2018
2.627
Kek Kalıbındaki Kek Nasıl Çıkartılır?

Kek, piştikten sonra bazı nedenlerle kalıba yapışır ve çıkarmak oldukça zor bir hale gelir. Çoğu zamanda parçalanmadan keki kalıptan ayırmak mümkün olmaz. Kullanılabilecek bazı yöntemler ve alınacak önlemlerle bu duruma engel olmak mümkündür. Bu koşulların ağlanamaması halinde ise kalıptan çıkmayan, dağılan kekin değerlendirilmesi için bazı püf noktalar bulunmaktadır.

Kek yaparken, kek harcının döküleceği kalıbın malzemesi kadar bu kalıbın yağlanıp yağlanmadığı da önemlidir. Kek kalıbı mutlaka yağlanmalıdır aksi halde kek kalıptan parçalanmadan ayrılmayacaktır. Yağlama sırasında sıvı yağ değil, margarin kullanılması, kekin kolayca kalıptan ayrılmasını sağlayacaktır. Buna ek olarak kekin pişme süresine çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Kekin olması gerekenden daha uzun süre fırında kalması, kalıba iyice yapışmasına yol açacaktır.

Kalıptan Kek Çıkarma Yöntemleri Nelerdir?

  • Kekin kalıptan kolay bir şekilde çıkabilmesi için, mutlaka bir müddet dinlenmesi gerekir. Fırından çıkar çıkmaz kekin kalıptan ayrılmaya çalışması, parçalanmasına yol açacaktır. Kalıbın sıcaklığı ılık hale gelene kadar beklenmesi uygundur. Zaten kek çok sıcakken tüketilemeyeceği için, dinlenme sonrasında kalıptan hemen çıkarıldığında tüketim için de hazır hale gelecektir.
  • Dinlenmesine rağmen kalıptan ayrılmayan kek, streçle sarılarak 6 saat boyunca buzlukta bekletilir. Buzluktan çıkarıldıktan sonra kalıbın kenarlarından yağlanmış bir bıçak geçirilir ve daha sonra kek kalıbı bir tabak üzerine ters çevrilir. Bu yöntem, kek oda sıcaklığında iken yapılırsa büyük olasılıkla kekin bir parçası kalıbın içinde kalacaktır.
  • Bunların haricinde kullanılabilecek bir başka yöntem de, kekin fırından çıkıp bir süre dinlendirilmesinden sonra ıslak havlu uygulaması ile kalıptan çıkarılmasıdır. Bunun için kek kalıbının alt kısmına, bir havlu ıslatılarak konur ve 15 dakika boyunca bu şekilde bekletilir. Süre solduktan sonra kek kalıptan rahatlıkla çıkartılabilecektir.

Dağılmış Kekin Değerlendirilmesi

Kalıptan bir türlü tek parça olarak çıkarılamayan kek, kesinlikle çöpe atılmamalıdır. Bu kekin yalnızca şekli bozulmuş olup, farklı şekillerde değerlendirilmesi mümkündür.

  • Dağılan kekle küçük ve leziz atıştırmalıklar hazırlanabilir. Bunun için kekler iyice ufalanır, ufalanan kekler bir kaba alınır. İçine bir miktar su, şeker ve vanilya eklenerek iyice karıştırılır. Daha sonra elde edilen hamur küçük toplar haline getirilir ve üzerine sos yahut hindistan cevizi dökülerek çay saatlerinde servis edilebilir.
  • Dağılan kek, lezzetli kurabiyeler elde etmek için de kullanılabilmektedir. İlk olarak kek parçaları iyice ufalanır ve daha sonra kurabiye hamurunun içine bu ufalanmış kek atılır. Daha sonra harca şekil verilerek tepsiye dizilir ve pişirilir.
  • Dağılmış olan kekler, pasta ve tatlılarda süsleme amacıyla da kullanılabilmektedir. Kek parçaları mutfak robotundan geçirilir, iyice küçültüldükten sonra tatlıların üzerine serpiştirilir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.