Bilgi Yeriniz

Ayakkabıdan Çimen Lekesi Nasıl Çıkar?

26.04.2018
4.722
Ayakkabıdan Çimen Lekesi Nasıl Çıkar?

Günlük hayatta ellerimiz kadar kirletebileceğimiz tek giyim aksesuarımız ayakkabılarımızdır. Toprakta, çimende, kaldırımda, taşlı arazi yolunda ve gün içinde geçtiğimiz her noktadaki tozu, kiri ayaklarımızı korumak adına ayakkabılarımız üstlenir. Ayakkabı kirliliğinin en büyük mağdurları çocuklardır. Kimileri sahalarda keyiflice top oynarken, kimisi çimenlerde yuvarlanırken, kimisi yağmur ertesi çamurlu yollarda yürürken ayakkabının kirleneceğini düşünmeksizin yaşar. Peki ya temizlik? Bu noktada anneler iş başına geçer.

  • Ayakkabılarımızda kalıcı leke ve hasar olmaması için leke veya hasar oluştuğu anda müdahale etmek gerekir. Herhangi bir kirde yeni bir ayakkabı alınmasına gerek yok. Ayakkabı bakımımız aslında alışveriş sırasında başlar. Doğru ölçüde ve kaliteli ayakkabı almak işin püf noktası. Kalitesiz bir ayakkabı aldığınızda, her gün bakım yapsanız dahi kısa sürede yıpranacak ve giyilmez hale gelecektir. Aynı şekilde ayağınızın ölçüsünden büyük ya da küçük ayakkabılar, yürürken size zorluk verecektir. Kimi vuracak, kimisi de büyüklükten adım atmanızı zorlaştıracaktır. Örneğin tırnak batması olan bir kimse dar ve rahatsız bir ayakkabı giydiğinde gün boyu tırnak acısı çekecektir ve rahatsızlığı ilerleyecektir. Bu yüzden geniş, havadar ve rahat ayakkabılar tercih etmesi gerekir.
  • İkinci olarak alınacak bir önlem de mümkün olduğunca fazla çeşit ya da sayıda ayakkabıya sahip olmanızdır. Çok kaliteli bir ayakkabınız olsa da, sürekli kullandığınız takdirde kullanım ömrü eninde sonunda gelecektir. İki kaliteli ayakkabı ise günleri, ayları kurtarabilir. Aynı model, farklı renk ya da farklı modeller hiç farketmez. Önemli olan çeşitliliktir. Çünkü sorun şu ki, aynı ayakkabıyı üst üste iki gün giydiğinizde ayaklarınız kolay nemlenecektir ve bu durum sizi rahatsız edecektir. Hem ayakkabı değiştirdikçe hepsi seyrek giyilmiş olacak ve daha geç yıpranacak, kirleneceklerdir.
  • Ayakkabılarınızı düzgün bir şekilde giyip çıkarmak da bir o kadar önemlidir. Örneğin, çekecek yerine ayakkabıyı giyerken parmağınızı kullandığınız her sefer, ayakkabınızı biraz daha esnetir ve genişletirsiniz.
  • Parlatıcı sünger kullanmamak da bir başka önemli özellik. Örneğin deri ayakkabılarınız yapısı gereği ayaklarınıza hava aldırır. Deriyi süngerle temizlemeye çalışırsanız, hava alan gözeneklerin kapanmasına sebep olabilirsiniz.
  • Ayakkabılarınızı çıkardıktan sonra tozunu alıp havalanacağı bir yere koyun.

Ayakkabılarda Oluşan Çimen Lekesi Nasıl Çıkar?

  • Çok açık renkli ve beyaz ayakkabılar için çamaşır suyu kullanabilirsiniz. Çamaşır suyunun miktarı bu hususta çok önemlidir. Çamaşır suyunu bir beze döküp o bez yardımıyla ayakkabıyı silebilirsiniz.
  • Çamaşır makinesinde yıkanabilir olan ayakkabılarınızı makinede yıkayabilirsiniz. Bunun için ayakkabının içindeki yıkama prosedürlerinin yazılı olduğu etikete bakmanız gerekir.
  • Çimen lekesi, organik bileşenler içerdiği için çıkarılması zor bir lekedir. Alkol bu konuda yardımcınız olabilir. Lekenin kolayca çıkmasını sağlayacak pigmentlere sahiptir. Evinizde bulunan, yüksek oranda alkol içeren kolonyalarla temizlemeyi de deneyebilirsiniz.
  • Beyaz sirke: Bir çay bardağı sirkeyi bir miktar ılık su ile karıştırın. Bu karışıma bez daldırıp çim lekelerinin olduğu yeri silin. Bunu birkaç kere tekrarladıktan sonra çimen lekesinin yok olduğunu göreceksiniz.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.