Bilgi Yeriniz

Tencereye Yapışan Naylon Nasıl Çıkar?

22.05.2018
9.753
Tencereye Yapışan Naylon Nasıl Çıkar?

Mutfakta meydana gelebilecek en can sıkıcı durumlardan bir tanesi, tencereye naylon yapışması olabilir. Naylon tencereye ısının etkisi ile yapışır ve çok kötü bir de kokuya sebep olur. Ateşe maruz kaldıkça koku gittikçe artar ve daha da rahatsız edici bir boyuta ulaşır. Yanan ve etrafa koku yayan naylonun tencere üzerinde kalan artıklarının temizliği ise tam bir işkence olabilir.

Tencereye Yapışan Naylonu Temizleme Yöntemleri Nelerdir?

  • Tencere yüzeyine naylon yapışması halinde, yapışan bölümün kalınlığına dikkat edilmelidir. İnce bir naylonun yapışması, sanılanın aksine çok daha zorlu bir leke haline gelebilmektedir. Bu lekenin çıkarılması için kazıyıcı bir malzemeden yardım alınabilir ancak bu işlem sırasında tencerenin çizilmemesine çok dikkat edilmelidir.
  • Tencereye yapışan naylonun oradan leke bırakmadan çıkarılabilmesi için buz küplerinden de yararlanılabilir. Yanan naylon lekesi üzerine buz küpleri konmalı ve bir müddet bu şekilde bekletilmelidir. Daha sonra naylon iyice soğuduktan sonra kesici ya da sivri uçlu bir gereç kullanılarak yanık naylonun bir ucu kaldırılır. Bıçak ve jilet gibi ürünler tencereyi bir anda çizebilir bu nedenle dikkatli hareket edilmelidir.
  • Yanlış naylonun çıkarılmasında eltili olan bir başka yöntem ise tiner kullanımıdır. Kokusu diğerine göre çok daha az olan selülozik tiner bu iş için rahatlıkla kullanılabilir. Tiner bir beze dökülür ve yanık bölge bu bezle ovalanır. Yapışmış olan naylon çıktıktan sonra mutfak muhakkak havalandırılmalıdır. Özellikle de astım ve KOAH türü rahatsızlıkla sahip kişiler için tiner akciğerlerde tahrişlere ve solunum güçlüklerine neden olabilmektedir. Ayrıca son olarak tencerenin çok iyi temizlenmesi ve tinerin etkisinin yok edilmesi hususuna dikkat edilmelidir.
  • Bulaşık deterjanı nadiren işe yarayan bir yöntem olsa da, tencerede yer etmiş olan yanık lekelerinin sıcak su ve fayans temizleyici karışımı ile rahatlıkla temizlendiği de bilinmektedir.
  • Bir başka yöntem de, yanık olan bölgeye bir miktar tuz dökmek ve daha sonra bu bölgenin buruşturulmuş gazete kağıdı ile ovalanması olabilir. Bu yöntemi de deneyip başarılı bulan birçok kişi bulunmaktadır.

Tencereye Yapışan Naylonu Temizlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Tencereye yapışan naylonun temizliği sırasında dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır. Özellikle bu işlemlerin tamamı sırasında maske, koruyucu eldiven gibi malzemeler muhakkak kullanılmalıdır.
  • Plastik yanığı elde veya cildin başka bir bölümünde bir şekilde temasa neden olursa, ömür boyu ciltte bu plastiğin izi kalabilir. Bu nedenle çok dikkatli hareket edilmesi gerekmektedir.
  • Plastik yanarken ortaya çıkan duman, insan sağlığına çok zararlıdır. Bu nedenle zehirlenme dahi ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle bulunulan ortam mutlaka her işlemden önce havalandırılmalıdır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.