Bilgi Yeriniz

Yüksekten Atladım ve Topukta Ağrı Var

20.04.2018
5.883
Yüksekten Atladım ve Topukta Ağrı Var

Yüksekten düşme veya yüksek bir yerden atlama sonucunda topuk bölgesinde oldukça şiddetli ağrı oluşabilmektedir. Bu duruma yol açan topukta oluşan bir kırık olabileceği gibi, basit bir incinme yahut zedelenme durumu da olabilmektedir. Topuklar, beden ağırlığını taşıyan ve organlar içinde en çok yorulanlardan bir tanesidir. Özellikle düşme sonrası yere ilk temas anında, vücudun yükü çok daha arttığı için kırık oluşma olasılığı da yükselmektedir.

Topukta Ağrı Nedenleri Nelerdir?

Yüksek bir yerden düşme veya atlama sonucunda topukta oluşan ağrı nedenleri aşağıda sıralanmıştır:

  • Cildin hemen alt kısmında yer alan yumuşak dokular, tendon bağlar zedelenmeye oldukça müsaittir. Bunlarda ortaya çıkan zedelenmeler, yumuşak doku zedelenmesi olarak isimlendirilmektedir. Travma etkenleri yumuşak doku zedelenmesine neden olan temel etkenlerden bir tanesidir. Fiziksel darbe sonucunda deri altında doku hasarı ortaya çıkabilmektedir. Hasar sonrasında, bölgede ağrı ve morarma meydana gelebilmektedir. Morarmaya neden olan etken ise kılcal damarlarda patlama meydana gelmesidir.
  • Topukta yüksekten düşme sonucunda oluşan ağrının temel nedenlerinden bir tanesi de topukta kırık oluşmasıdır. Topukta dayanılmaz şiddette bir ağrı ile ortaya çıkan topuk kırığı, röntgen ve tomografi gibi yöntemler kullanılarak tespit edilmektedir. Röntgenle kırığın boyutu belirlendikten sonra tedavi sürecine geçilir.

Topuk Kırığı Belirtileri Nelerdir?

Travma etkenlerine bağlı olarak ortaya çıkan topuk kırığının temel belirtileri şunlardır:

  • Topukta çok şiddetli ağrı meydana gelmesi,
  • Ayak üstüne basamama,
  • Topuk bölgesinde ve ayağın tamamına yayılan morarma,
  • Ayak veya topuk bölgesinde kanama ya da açık yara meydana gelmesi,
    Bu belirtiler, ciddi ayak bölgesi hasarına yol açabilen ciddi ve riskli bir durumdur. Bu yüzden belirtiler ortaya çıktığında, acilen doktora gidilmesi gerekmektedir.

Topukta Ağrı Tedavisi

Topuk kırığının boyutu çok fazla değilse, alçı ile tedavi yöntemine başvurulabilir. Bu yöntem genel olarak sıkça tercih edilmektedir. Ancak yüksekten atlama sonucunda meydana gelen topuk kırılmasında, çok şiddetli bir travma söz konusu ise topuk kayması durumu da ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle alçı yöntemi çok başarılı olmadığında, ameliyat yönteminin kullanılması gerekmektedir. Cerrahi müdahale sonrasında, tam anlamıyla tedavi iki aylık bir süreç sonunda ancak iyileşme göstermektedir.

Yüksekten atlama sonucu oluşan ağrı, topuk kırığı belirtisi olduğu için acilen müdahale edilmesi gerekir. Aksi halde, yürüme ve duruş bozuklukları meydana gelebilir. Doğru bir teşhis ve tedavi sürecinin gelişmesi için ortopedi alanında bir uzmanın muayenesi çok önemlidir. Doktor muayenesi sonrasında gereken tedavi yöntemi uygulanmalı ve hasta doktorun direktiflerine uygun hareket etmelidir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.