Bilgi Yeriniz

Yoğurt Mayalarken Sert Olması İçin Ne Yapmalı?

07.10.2018
2.295
Yoğurt Mayalarken Sert Olması İçin Ne Yapmalı?

Yoğurt, sütün bir çeşit fermantasyona uğratılmış halidir. İçerisinde barındırdığı probiyotikler, sindirim ve vücut direncimiz için olmazsa olmaz bakterilerdir. Yoğurt mayasından kastımız da aslında bu probiyotiklerdir. Yoğurdun tarihi muhtemelen o kadar eskidir ki hangi millete ait olduğu yahut ilk nasıl mayalandığı bilinmemektedir. Fakat çoğu dilde “yoğurt” ismiyle anılması Türklere ait olabileceği ihtimalini kuvvetli kılmaktadır.

Sütten yoğurt mayalamak için yoğurdun kendisi maya olarak kullanılır. Fakat ilk yoğurdun karınca yumurtasından mayalandığına dair tahminler vardır. Bunun yanı sıra çam kozalağıyla ve kuzukulağı bitkisiyle de yoğurt mayalanmaktadır. Belki de tesadüfen sütün içerisine kozalak düşmesi gibi bir yolla da ilk yoğurt mayalanmış olabilir.

Yoğurdun Faydaları Nelerdir?

  1. Bağırsak florasına uygun ortamın korunmasına yardımcı olur. Böylece bağırsaktan kaynaklanan rahatsızlıkların oluşması önlenir.
  2. Metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını kolaylaştırır. Böylece kilo vermek mümkündür. Yemeklerin yanında yoğurt tüketmek yemekleri hızla sindirmeye yardımcı olur.
  3. İçerdiği kalsiyum ve protein yoğunluğu sayesinde dişleri, kemikleri ve kasları güçlendirir. Bu yüzden sporcular sıkça yoğurt tüketirler.
  4. Kan basıncını düzenlediği için hipertansiyonu engeller.
  5. Fazla yağın atılmasını sağladığı için kolestrolü düzenler.
  6. pH dengesini sağladığı için vajinal mantar gibi hastalıklardan korur.
  7. Kan şekerini dengeleyerek şeker tüketme ihtiyacını engeller. Böylece olası şeker hastalığı riskinden de önemli ölçüde korur.
  8. Bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlığından kansere kadar birçok hastalığın önlem ve tedavisinde kullanılır.
  9. Virginia Üniversitesi’nde yapılan araştırmalara göre yoğurt stres seviyesini azaltır. Böylece depresyon; histeri, manik-depresif bozukluk gibi psikolojik rahatsızlıklara da iyi geldiği söylenebilir.
  10. Dahilen ve haricen kullanılan yoğurt, cildin de daha parlak ve güzel olmasına yardımcı olur. İçerdiği farklı bileşenler cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlar.

Yoğurt Nasıl Mayalanır?

Öncelikle nasıl bir süt tercih edeceğinize karar vermelisiniz. İşlemden geçmemiş, sağma süt, yahut daha çok kullanılan adıyla çiğ süt, besin değerlerini koruması bakımından tercih edilebilir. Fakat bazı gıda uzmanları bu sütlerdeki zararlı oluşumların kaynatma yoluyla önlenemediğini söylemektedirler. Bunun yerine pastörize yahut UHT sütler de tercih edilebilir. Yine de çiğ süt daha çok tercih edilmektedir. Süt tencereye boşaltılarak orta ateşte tahta kaşıkla ara ara havalandırılır ve böylece su oranının seyreltilmesi sağlanır. Bu şekilde süt kaynatıldıktan sonra ocağın altı kısılarak 8-10 dakika kadar daha kaynatılır.

Daha sonra süt ocaktan alınır ve ideal sıcaklığa gelmesi beklenir. Yoğurt için ideal sıcaklık 45 derecedir. Eğer sıcaklığı ölçmek için termometreniz yoksa parmağınızı süte daldırdığınızda ve 10’a kadar saydığınızda parmağınızın yanmayacağı bir sıcaklık makuldür. Daha sonra mayalık yoğurt tencereye eklenerek ağır ağır karıştırılır. Büyük marketlerde paket halde toz yoğurt mayaları da mevcuttur. Bu işlemin ardından tencerenin kapağı iyice kapatılıp etrafı örtülerek 7-8 saat hiç müdahale edilmeden yoğurt mayalanmaya bırakılır.

Yoğurt Mayalarken Sert Olması İçin Ne Yapmalı?

Yoğurdun sert olması için yağlı bir süt kullanılmalı ve sütteki su miktarı az olmalıdır. Keçi ve manda sütü inek sütüne nispeten daha koyu olduğu için eğer kokusundan rahatsız olmuyorsanız farklı süt çeşitleriyle karıştırarak daha yağlı bir süt elde edebilirsiniz. Ayrıca sütteki suyun buharlaşması için sütü ağzı açık biçimde kaynatmak ve uzun süre kaynadığından emin olmak gerekir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.