Bilgi Yeriniz

Vücudun Sağ ve Sol Kısmında Bel Bölgesinde Çıkan Kaşıntı

13.03.2018
8.866
Vücudun Sağ ve Sol Kısmında Bel Bölgesinde Çıkan Kaşıntı

Kişide sırt ya da bel bölgesinde ortaya çıkan kaşıntı sorunu, sıkça görülen bir durumdur. Kaşıntılar sürekli olarak meydana geliyorsa ya da sık aralıklarla tekrarlanıyor ise ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir. Bu nedenle bir süre devam eden kaşıntının geçmemesi halinde mutlaka doktora gidilmelidir.

Bel Bölgesinde Kaşıntı Nedenleri Nelerdir?

  • Kişinin ter bezlerinin anormal şekilde çalışmasına bağlı olarak aşırı derecede terlemesi, bel bölgesinde kaşıntıya yol açabilmektedir. Bu gibi bir durumda genel olarak daha çok sırtın alt bölümlerinde kaşıntı görülür. Ter nedeniyle gözenekler nefes alamaz ve kaşıntı hissi ortaya çıkabilir. Daha çok yaz aylarında bu durum görülmektedir.
  • Kişinin kullandığı kıyafetlerin yapısı, yani kıyafetin dikildiği kumaş cinsi de kaşıntıya neden olabilmektedir. Özellikle naylon ve polyester içerikli kıyafetler, kıyafetlerin sık aralıklarla değiştirilmemesi, belde kaşıntıya yol açabilir. Kişinin daha çok yün, pamuklu kumaşlar seçerek bunları kullanması, sentetik malzemelerden kaçınması önerilebilir.
  • Bazı ilaçların hafif yan etkisi olarak cilt kaşıntısı sorunu meydana gelebilmektedir. Daha çok antibiyotik ilaçlar bu gibi reaksiyonlara yol açabilmektedir. Bu yüzden hastaya, verilen ilaçlar ile ilgili detaylı bilgi verilmesi önemlidir. Gerekli görülürse kullanılması gereken ilacın muadili de hastaya verilebilir.
  • Cildin su dengesinin sağlanamaması, kişinin yeterince su tüketmemesi ve mevsimsel değişiklere bedenin uyum sağlayamaması gibi nedenlerle, cilt kuruluğu sorunu ortaya çıkabilir. Kuruyan cilt kaşınır ve kaşımanın etkisiyle kaşınan bölgede kızarıklık, döküntü ve pullanma ortaya çıkabilir. Bu yüzden cilt yapısı kuru olan kişilerin su takviyesi yapması ve aynı zamanda cildi nemlendiren ürünler kullanmaları kaşıntı sorununa iyi gelecektir.
  • Alerjik nedenlerle de kaşıntı meydana gelebilir. Ancak bu gibi durumlarda alerjik etmenler ortaya kalktıktan sonraki birkaç saat içinde kaşıntı hissi de geçecektir. Bu alerji reaksiyonu, besin ya da çevresel etmenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu sebeplere ek olarak;
  • Dermatolojik (egzaman, mantar, suçiçeği, isilik vs.) nedenler,
  • Böbrek, karaciğer, kan rahatsızlıkları, tiroid ve demir eksikliği gibi nedenler,
  • Astım yahut alerjik rinit sorunları,
  • Strese bağlı olumsuz etmenler de sır ve belde kaşıntıya yol açabilmektedir.

Bel Bölgesinde Kaşıntı Tedavisi

Bel bölgesi, bahsi geçen nedenlerle kaşınabilmektedir. Ancak bazı durumlarda, kaşıntı riskli bir rahatsızlığın da belirtisi olabilir. Kaşıntı günlerce devam ediyor ve kaşıntı ile birlikte bacakların alt bölümlerinde şişkinlik oluşuyorsa, sulu yara oluşumu söz konusuysa ve ciltte döküntüler mevcutsa, mutlaka uzman bir doktora gidilmelidir.

Tedavi işlemleri için genellikle tıbbi cihazlar kullanılarak tanı konur. Tedavi uygulamaları arasında; sulu yaralara pansuman yapılması, cilt için uygun nemlendiricilerin düzenli olarak kullanılması ve doktor kontrolünde antihistaminik ilaçlarla tedavi uygulanabilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.