Bilgi Yeriniz

Turşu Neden Köpürür?

08.06.2018
18.122
Turşu Neden Köpürür?

Turşu, kültürümüzde çok önemli bir yere sahiptir. Ancak gerek yapım aşamasında dikkat edilmemesinden, gerek saklama koşullarından dolayı satın alınan ya da evde yapılan turşuda köpürme sorunu ortaya çıkabilmektedir.

Ev yapımı turşu her ne kadar hazır turşulara göre daha sağlıklı olsa da, muhafaza edilmesi sırasında dikkatli ve kurallara uygun davranılmadığında, zararlı bir hale gelebilir. Bu nedenle köpürmeye yol açan etmenlerin bilinmesi ve bunlara karşı mutlaka hazırlık aşamasında önlem alınması gerekir. Turşuda köpürmeye neden olan faktörlere aşağıda yer verilmektedir.

Turşunun Köpürmesinin Nedenleri Nelerdir?

  • Turşuda köpürmeye yol açan başlıca faktör, hava almasıdır. Evde yapılan turşu mutlaka büyük cam kavanozlara konmalı ve kapakları da sıkıca kapatılmalıdır. Başlangıçta bir süre olgunlaşması beklenen turşunun, bu aşamada kapağının kesinlikle açılmaması gerekir. Aksi halde turşu istendiği gibi olmayabilir.
  • Turşunun uygun koşullarda muhafaza edilmemesi de turşuda köpürmenin nedenlerinden bir tanesidir. Özellikle turşu olgunlaşıp tüketilmeye başlandıktan sonra eğer sıcakta ya da doğrudan güneş altında bırakılırsa, önemli ölçüde bir köpürme durumu ortaya çıkacaktır.
  • Hava koşulları turşu muhafazasında son derece önemlidir, bu nedenle mutlaka karanlık ve serin bir yerde turşu saklanmalıdır. Tüketilecek kadarı küçük cam bir kavanoza konmalı, büyük kap içindeki turşunun hava almaması için de malzemelerin üzerine bir ağırlık konmalı ve ardından kapağı da sıkıca kapatılmalıdır.

Turşunun Köpürmemesi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Turşuda yumuşama, köpürme ya da barlanma gibi sorunların oluşmaması için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunlar şöyle sıralanabilir:

  • Turşu yapılmak üzere satın alınan malzemeler hem iyi hem de olabildiğince taze olanlardan seçilmelidir. Söz gelimi salatalık turşusunda küçük salatalıkların kullanılması hem lezzetli hem de tamamen olgunlaşan salatalık turşuları elde edilmesini sağlayacaktır.
  • Turşu, tek parça halinde büyük boy bir kavanoza da yapılabilir, birkaç tane orta boy cam kavanoz da bu işlem için yeterli olabilir. Bunun turşunun olgunlaşmasına ya da tadına çok fazla bir etkisi yoktur. Uygun büyüklükte kaplar seçildikten sonra, turşu kurmaya başlanabilir. Seçilen kaplar kesinlikle plastik olmamalıdır, plastik malzeme her ne kadar kolay bir kullanım sunsa da, uzun vadede sağlık için zararının çok büyük olduğu unutulmamalıdır.
  • Turşunun tuz oranı iyi ayarlanmalı, seçilen sirke iyi bir markaya ait olmalıdır. Turşu gerektiği kadar uzun bir süre bekletilmeli ve mutlaka karanlık – serin bir yerde olgunlaşmaya bırakılmalıdır.
  • Tüketim aşamasında turşudan tüketilecek olan miktar küçük bir kavanoza alınabilir ve bu sayede büyük turşu kavanozunda olumsuz bir durum oluşmasının önüne geçilebilir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.