Bilgi Yeriniz

Türk Kahvesinin Bozulduğunu Nasıl Anlarız?

08.05.2018
7.821
Türk Kahvesinin Bozulduğunu Nasıl Anlarız?

Oldukça fazla sayıda seveni bulunan Türk kahvesi, bireysel olarak ya da özel zaman dilimlerinde tüketilen bir içecek haline gelmiştir. Hem tadı hem de kokusu ile cazip bir durumu bulunan Türk kahvesi, sağlık için de oldukça yararlıdır. Ancak Türk kahvesinin muhafazasında, saklama koşulları oldukça önemlidir. Dikkat edilmediği takdirde bayatlayabilir, tadı bozulabilir. Özellikle hava ile temas eden, ağzı açık bırakılan Türk kahvesi birkaç gün içinde aromasını ve lezzetini kaybedecektir.

Bozulmuş Kahveyi Anlama Yolları Nelerdir?

  • Son derece keskin bir kokuya sahip olan Türk kahvesi, bozulmaya dair ilk belirtileri de kokusundan verir. Taze durumdaki Türk kahvesinin kokusu iç açar ve kapağı açıldığı andan itibaren içinde bulunulan odayı kaplar. Türk kahvesi bayatlamış ise kokusu hemen hemen hiç duyulmaz. Kahve kokusu yerine ekşimsi kokular ya da maya kokusuna benzer kokular alınması, kahvenin bozulmuş olduğunun göstergesidir.
  • Türk kahvesi, görüntü itibariyle de bozulup bozulmadığına yönelik işaretler vermektedir. Bunun için küçük bir test uygulaması yapılabilir. Kahve kavanozunun içinde bir kaşık kahve alınır; bu kaşıktaki kahve kavanozun içine yavaş yavaş boşaltılır. Toz halindeki kahvede topaklanma ya da birbirine yapışma söz konusu ise kahve bozulmuştur. Kahvenin tek tek, tane tane dökülmesi ise halen taze olduğunun göstergesidir.
  • Türk kahvesinin bozulmasına etki eden en önemli faktör hava şartlarıdır. Kahve eğer nemli bir odada saklanmakta ise büyük olasılıkla birkaç gün içinde tazeliğini kaybedecektir. Kahvenin saklanması için uygun olan oda sıcaklığı serin, nem dengesi uygun ve karanlık bir yer olması gerekmektedir. Aynı zamanda teneke ya da cam kaplarda saklanan Türk kahvesi, iki haftaya kadar tazeliğini koruyacaktır.

Türk Kahvesi ile İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

Türk kahvesi çekirdeklerinin tazeliği, çekilip toz haline getirilen Türk kahvesinin tazeliğini büyük oranda etkilemektedir. Çekirdekler uygun koşullarda saklanmamış ise toz halindeki kahve de bayat olacaktır.

Genel olarak kahvenin raf ömrünü;

  • Kahvenin hangi formda saklandığı,
  • Saklandığı ortamın oksijen miktarı,
  • Paketlenme şekli,
  • Bulunduğu ortamın ısısı ve neminin seviyesi gibi faktörler belirlemektedir.

Eğer mümkünse, Türk kahvesi çekirdekler halinde satın alınması, çekme işleminin ise kullanım öncesinde yapılması tavsiye edilmektedir. Paketi açılan Türk kahvesi ise mutlaka buzdolabı dışında muhafaza edilmesi gerekmektedir. Paket açılmamış durumda ise buzdolabına konulması ömrünü uzatacaktır.

Bunların yanında oda sıcaklığının ve nemin yüksek olması halinde kahve bu ortamda bulundurulmamalı, daha serin ve daha kuru bir yerde muhafaza edilmelidir. Son kullanma tarihinden birkaç ay öncesinde kahvenin tüketilmesi ve bitirilmesi de önemli bir öneridir. Aksi halde son kullanma tarihinin yaklaşmasıyla birlikte tadı ve kokusu aynı lezzet ve tatmini sağlamayacaktır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.