Bilgi Yeriniz

Toprak Güveç Neden Küflenir?

14.08.2018
15.299
Toprak Güveç Neden Küflenir?

Toprak güveç yemek pişirmede sıkça kullanılan bir araçtır. Toprak ve kil yapısından dolayı yemeklere oldukça güzel bir lezzet verir. Özellikle güveç yemeğinde ve sütlaç pişirmede severek tercih edilir. Toprak ve kil yapısından ötürü kısık ateşte yavaş yavaş yemeklerin pişmesine olanak sağlar ve daha lezzetli yemekler ortaya çıkarır.

Bu kadar severek kullanılan toprak güvecin temizliği de oldukça önemlidir. Besinleri ve onları pişirdiğimiz ve sakladığımız kapların temizliği insan sağlığı açısından çok önemlidir. Güvecin toprak ve kil yapısı yemeklere lezzet vermesinin yanında küflenmeye de oldukça açıktır. Toprak güvecin küflenmesinin nedeni, uzun süre kullanılmaması ve nemli kalmasıdır. Toprak güveci kullandıktan sonra mutlaka doğru şekilde temizlemeli ve çok iyi kurutmalısınız.

Toprak Güveç Nasıl Temizlenir?

Toprak güveç, kullanıldıktan sonra mutlaka temizlenmelidir. Ancak temizlerken önemli püf noktalara dikkat edilmelidir.

  • Önce toprak güveç yemek artığından arındırılmalıdır. Güçlü deterjanlar kullanılmamalıdır. Eğer güveç yoğun deterjanlar kullanılarak temizlenirse, yapısındaki toprak ve kil bu deterjanı içine çeker ve durulanamayan deterjan bir dahaki pişirilen yemeklerin içine nüfuz eder. Bu da sağlığımızı çok olumsuz yönde etkiler. Bir diğer yapılmaması gereken de bulaşık makinesi kullanılmasıdır. Eğer toprak güveci bulaşık makinesinde yıkarsanız, toprak yapı makinedeki yoğun deterjanı emecektir ve yüksek sıcaklıktan ötürü de toprak güveciniz çatlayacaktır.
  • Toprak güvecinizi soğuduktan sonra temizlemeye başlamalısınız. Sıcakken temizlemeye çalışırsanız, toprak güveç çatlayabilir. Bir bez ya da peçete yardımıyla toprak güveci yemek artıklarından arındırdıktan sonra bir sünger ya da yumuşak bir fırça yardımıyla güveci silerek temizleyebilirsiniz. Asla bulaşık teli ya da başka metal bir şeyle temizlememelisiniz. Toprak zaten içinde yağı tutup barındırmayacağı için deterjana ihtiyacınız olmadan sadece silerek ve ovalayarak toprak güvecinizin temizliğini sağlamış olacaksınız. Temizleme işlemini bitirdikten sonra toprak güveci ılık suyla güzelce durulayıp ters çevirerek kurutmaya bırakınız. Kurutma işlemi önemlidir. Toprak güvecin iyice kuruduğundan emin olmadan dolaba kaldırmamalısınız.
  • Kurumadan kaldırılan toprak güveç içinde nemli kalacağından küflenmeye başlayacaktır. Eğer toprak güveci kuruduğundan emin olmadan kaldırırsanız ve küflenirse, bu güveci kullanmamanız ve atmanız anlamına gelmez. Küflü toprak güveci güzelce temizleyerek tekrar kullanmaya uygun hale getirebilirsiniz.

Toprak Güveçten Küf Nasıl Temizlenir?

Öncelikle küflenen toprak güvecinizi küften arındırmalısınız. Bunun için önce tek kullanımlık peçetelerle toprak güvecin içindeki küfü almalısınız. Bunu bir bezle yaparsanız, o bezi atmalısınız tekrar kullanmanız küf bakterilerini kullandığınız alanlara taşımanıza sebep olacaktır. Toprak güvecinizi küften arındırdıktan içine bir miktar su koyarak ocakta kaynatmalısınız.

Bunun amacı, yüksek ısı ile küften geriye kalan bakteri ve organizmalardan kurtulmaktır. Bu işlemi temizlenme durumuna göre tekrarlayabilirsiniz. İşlemi sonlandırdıktan sonra ılık suyla tekrar durulayıp iyice kurutmalısınız. Saklama işlemine geçmeden önce güvecin kuruduğundan emin olun yoksa tekrar küflenecektir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.