Bilgi Yeriniz

Sol Bacak Ağrısı

21.03.2018
3.539
Sol Bacak Ağrısı

Özellikle son yıllarda masa başı işlerin artması ve bu işlerde çalışan insanların hareketsiz kalması ile pek çok sağlık problemleri oluşmaya başlamıştır. Bunların en yaygınları boyun tutulmaları, bel ağrıları ve zamanla bacaklarda ağrı oluşmasıdır. Devamlı oturarak çalışan kişilerde oluşan bacak ağrıları, diz ağrıları ve eklem ağrıları hareketsizlik, spor yapmama ve sağlıksız beslenme ile daha da artmıştır. Bacak ağrısının dizlerde ağrı, sol bacak ağrısı ve eklem ağrısı olarak kendisini göstermesi farklı nedenlerle gözlenebilir.

Sol Bacak Ağrısı Neden Olur?

Sol bacakta oluşan ağrı kişinin öngörebileceği sebeplerden ötürü olabileceği gibi uzman hekim kontrolü ve incelemesi dışında anlaşılamayacak, belki de başka bir hastalığın habercisi olarak kendini gösterebilir. Kişinin öngörebileceği sebepler genellikle sağlığı tehdit etmez. Örneğin;

  • Tek bacak üzerine fazla yüklenme durumunda kas ağrıları oluşabilir. Bu durum genellikle bacağının biri alçıya alınan kişilerde devamlı öbür bacağa yüklenme nedeniyle sağlıklı bacakta da ağrıların oluşması ile kendini gösterir.
  • Uzun süre aynı pozisyonda durmak.
  • Devamlı ayakta çalışılan bi meslekten ötürü uzun yıllarda oluşan bacak varisleri nedeniyle oluşan ağrılar.
  • Bacağın üzerine oturma ve kasların tembelleşmesi ile oluşan kısa süreli ve geçici uyuşmalar.
    Daha ciddi bacak ağrılarında ise genellikle ilaç tedavisi ya da cerrahi müdahale
    gerekebilir. Bu gibi durumlara örnek olarak;

1-)Kırılma

Sert bir darbe sonucu kırılma ya da burkulma, incinme meydana gelebilir. Ve bu durumlarda ortopedi uzmanının röntgen çekerek kırık ya da zedelenme için tanı koyması gerekir. Kırılmalarda tek kemik kırılması var ise bu durum cerrahi müdahale gerektirmeyebilir. Sadece alçıya alma ile bir müddet hareketsiz kalan kemiklerin kaynaması sağlanabilir. Fakat parçalı kemik kırılması durumunda dağılan kemik parçalarının içeride kaslara ve diğer dokulara zarar vermemesi için cerrahi müdahale ile alınması gerekir.

2-)Doku Zedelenmesi

Bacak kırılmasında hissedilen ağrının tersine doku zedelenmesinde oluşan ağrılar genellikle burkulma ve incinme olduktan sonra hareketi önlemez ve kişinin hareketi durduktan sonra şişme ve ağrı ile kendisini gösterir. O bölgede kızarma, morarma ve ısı artışı şişme meydana gelir. Bunlar olduktan sonra da kişi bacağının üzerine basamaz hale gelir. Genellikle ilaç tedavisi ile çözülebilir.

3-)Eklem Kireçlenmesi

Genellikle hareketsiz yaşayan ve sağlıksız beslenen kişilerde gözlenen eklem kireçlenmesi diz kapaklarında ağrıya neden olur ve kişi yürürken dizlerini kıvırmakta zorlanır. Diz kapağında batmalar hissedilir.

4-)Romatizma Hastalıkları

Romatoid artrit ya da spondilit artrit vb. çeşitleri olan ve romatizma hastalıkları olarak da bilinen hastalıklar eklemlerde ağrıya, şişme ve eklem bozukluklarına sebep olabilir. Fakat bu rahatsızlıklardan ötürü oluşan ağrılara önem gösterilmesi gerekir. Ağrı için en kısa sürede romatoloji uzmanı ile görüşülmeli ve hastalığın atak döneminde ve devamında kullanılması gereken ilaçlar özenle kullanılmalıdır. Ne kadar ciddi bir rahatsızlık olsa da oluşabilecek olan eklem bozuklukları kişiyi korkutmamalıdır. Hekiminize danışmadan telaş yapmayınız.

5-)Obezite

Sağlıksız beslenme ve aşırı kilo ile bacak kasları bedeni taşımak için güçsüz kalabilir ve bu durumda kişinin sosyal yaşantısı ile beraber sağlığını olumsuz etkiler.

Sol Bacak Ağrısı Nasıl Geçer?

Hastalığın sebebine göre değişecek olan bacak ağrısı tedavileri kişinin hali hazırda var olan bir hastalığının sebebi olarak gözleniyorsa bunun için en iyi tedavi hekimin verdiği ilaçların kullanımıdır. (Örneğin; şeker hastalarının zamanla bacak ağrılarının oluşması)

  • Kas ağrıları için hekimin önerdiği ve eczanelerden alınacak olan tablet formunda ya da krem, jel, losyon formundaki kas gevşetici, ağrı kesici ilaçlar alınarak tedavi sağlanabilir. Bu durum doku zedelenmesinde tercih edilebilir.
  • Kırılma ya da çatlak var ise alçıya alma ile ve tedavi amaçlı kullanılacak ilaçlarla ağrı geçecektir.
  • Romatizmal hastalıklarda oluşan ağrılar için hekimin verdiği ilaçlar özenle kullanılmalıdır.
  • Sağlıklı beslenme ve düzenli spor yapmak bacaklarda oluşacak krampları, kasılmaları ve kireçlenmeleri uzun vadede önleyecektir.
  • Özellikle devamlı kramplar ve kasılmalar var ise hekim kontrolü ile vücut mineral ve vitamin testleri yapılarak mineral eksiklikleri, vitamin eksiklileri giderilmelidir. Aksi takdirde arada bir kasılarak oluşan sol bacak ağrısı daha da sıklaşır ve sosyal yaşantıyı olumsuz etkileyen kas tembelliklerine dönüşür.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.