Bilgi Yeriniz

Semizotu Nasıl Kurutulur?

16.07.2018
8.865
Semizotu Nasıl Kurutulur?

Semizotunun neredeyse her yerde çıkabilen oldukça bereketli bir ot olduğunu neredeyse herkes bilir. Fakat semizotunun omega-3 yağ asidi açısından oldukça zengin olduğunu çoğu insan bilmez. Taze balığa her zaman ulaşabilmek mümkün olmuyor. Ayrıca herkes balık da sevmiyor. Bu sebeple semizotunu tüketmek besin değerleri açısından bir nevi şart oluyor. Üstüne üstlük kalorisi de neredeyse sıfır. Kim böyle bir yiyeceği tüketmek istemez ki?

Tabii ki de her zaman tüketebilmek hepimizin dileği. Fakat bu her zaman mümkün olmuyor. Mevsimler bunu biraz imkansız kılıyor. Bu sebepten ötürü semizotunu yılın her zamanı kullanabilmek için onu kurutabiliriz. Fakat bunu nasıl yapabiliriz? İşte asıl soru bu ve cevabı da oldukça kolay. Yemeklerimizde rahatlıkla kullanabileceğimiz bu yiyeceğin nasıl kurutulacağını aşağıda sizler için adım adım anlatıyoruz.

Semizotu Nasıl Kurutulur?

1-)İlk Adım: Temizlik

Semizotunu pazardan getirip yıkamak için bir kaba koyduğunuzda ilk fark ettiğiniz şey genellikle ağırlığının yarısının toprak olduğudur. Semizotunun köklerini bu kadar topraktan temizlemek biraz zorlu bir iştir. Fakat aslında bunu yapmanıza gerek yok.

Poşetten çıkardığınız semizotunu kesme tahtasına yatırın ve topraklı kısmı kesip atın. İşlemin çoğunu halletmiş oldunuz bile. Kalan semizotunu birkaç kere sudan geçirip ardından sirkeli suya koyup bekletin. İyice temizlendiğinden emin olduktan sonra sudan çıkarıp dikkatli bir şekilde çürük bölümleri ayıklayın. Kumlarından arındırılan ve iyice ayıklanan semizotunun temizlik adımını böylece bitirmiş olduk.

2-)Kurutma Aşaması

İyice yıkayıp ayıkladığınız semizotlarını kurutmak için öncelikle semizotunun yapraklarını saplarından ayırmanız gerekmektedir. Yaprakları tek tek ayıracağınız için bu işlem biraz sürebilir fakat evde çocuklar varsa bunu onlarla birlikte yaparak onlarla güzel bir aktivite gerçekleştirebilirsiniz. Fakat isterseniz semizotlarını saplarıyla beraber de kurutabilirsiniz.

Yaprakları ayırma işlemi bittikten sonra onları dizmek için geniş bir tepsiye ihtiyacınız olacak. Semizotlarını bu tepsiye aralıklarla dizin ve güneş gören bir yerde birkaç gün boyunca bekleyin. İsterseniz fırında da kurutabilirsiniz fakat bu en düşük derecede 12 saat kadar durması demek. Tabii arada sırada yanmadığından emin olmak için kontrol etmeniz gereklidir.

3-)Kuruyan Semizotlarını Saklamak

Semizotlarının kuruma işlemi bittikten sonra onları bir kontrol edin ve herhangi bir sorun olmadığından emin olun. Sonrasında ise semizotlarını saklama kaplarına koyun. Fakat saklama kaplarının çok yer ettiğini düşünüyorsanız, bir diğer mantıklı yöntem ise iyice kuruyan semizotlarını vakumlu saklama poşetleridir. Vakumlu poşetler çok fazla yer de kaplamayarak tercih sebebi olabiliyorlar.

Tüm bu adımları uygulayıp kaldırdığını semizotunu artık gönül rahatlığıyla kullanmaya başlayabilirsiniz. Yemeklerinizde kullanabileceğiniz bu kurutulmuş otu robottan geçirebilirsiniz. Böylece otu daha fazla yerde baharatmışçasına kullanabilirsiniz.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.