Bilgi Yeriniz

Şekerlenen Pekmez Nasıl Çözülür?

05.05.2018
15.699
Şekerlenen Pekmez Nasıl Çözülür?

Pekmez, halk arasında da yaygın bilindiği üzere kahvaltının vazgeçilmezlerindenken, aynı zamanda da kan yapıcı besinlerin başında gelir. Küçük, büyük demeden kansızlık veya kanda demir eksikliği gibi sorunlar yaşayan kimseler için kan ve demir haplarının yanı sıra, alternatif tıp olarak pekmez, pancar, vişne suyu gibi kan yapıcı besinler tüketmeleri önerilir. Pekmezin kışın tüketilmesi sadece kan yapmak gibi bir fayda sağlamayıp, vücudun ısı dengesine de etkide bulunur.

Her yiyeceğin aşırı veya az tüketilmesinde yaşanabilen sorunlar olduğu gibi pekmezin de doğru oranda tüketilmesine dikkat edilmelidir. Yetişkinler için günlük 1-2 yemek kaşığı pekmez tüketimi idealken, çocuklarda bu 1-2 tatlı kaşığı oranındadır. Diyabet rahatsızlığı olan kişilerin ise birkaç günde bir, 1 tatlı kaşığı tüketmesi uygundur. Günlük bu oranda tüketilen pekmez, demir, kalsiyum ve kan takviyesinde bulunur. Çocuklar için kemik gelişiminde destekleyici bir unsurdur ve hem yetişkin hem çocuk için iyi bir enerji kaynağıdır.

Pekmez, birçok meyveden yapılabilir. İçeriğindeki meyveye bağlı olarak; karadut, dut, pancar, keçiboynuzu pekmezi gibi türleri vardır. Pekmez, acı bir tatlılığa sahiptir. Genellikle tahinle, kimileri içinse kaymak ya da tereyağı ile tüketimi yaygındır. Pekmezin bu yararlarının yanında, tatlı yapımında da kullanımı yaygındır.

Pekmez Nasıl Muhafaza Edilir?

Marketten aldığınız pekmezi açtıktan sonra buzdolabında muhafaza etmeniz gerekir. Evde yapılan pekmez türleri ise açıldıktan sonra da oda sıcaklığında, güneş almayacak şekilde muhafaza edilebilir. Uygun koşullarda saklanmadığında, pekmez şekerlenebilir. Ancak o şekerlenmeyi çözmek için de birkaç yöntem vardır. Öncelikle yazımızın devamında pekmezin bozulduğunu anlama yöntemlerinden ardından da şekerlenen pekmezin nasıl çözülebileceğinden bahsedeceğiz..

Pekmezin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

  • Üzerine bakarak: Pekmezin üzerinde köpüklenme gibi bir görüntü oluşmuşsa, pekmezin bozulmaya başladığı anlamına gelir. Köpüklenmeler, pekmezin tüm yüzeyinde bulunuyorsa, tamamen bozulmuş demektir ve bu durumdaki bir pekmez tüketilmemelidir. Çünkü üzerindeki köpükler, bakteri üretirler.
  • Rengine bakarak: Taze ve sorunsuz bir pekmezin rengi, siyah renkle karıştırılabilecek derecede koyu renktedir, koyu kahverengidir. Bozulmaya başladıkça ise rengi açılır.
  • Dibine bakarak: Pekmezin içeriğinde bulunan tortu, açıldıktan ve tüketilmeye başlandıktan bir süre sonra dibe çökecektir. Pekmez bozulmaya başladıysa da bu tortu daha da kalınlaşacaktır. Bu şekilde pekmezin bozuk olduğunu anlayabilirsiniz.

Şekerlenen Pekmez Nasıl Çözülür?

  • Öncelikle pekmezin bulunduğu kavanozun/kabın kapağını bir kenara koyun. Bir tencereye pekmezin içinde bulunduğu kavanozu veya kabı geçmeyecek kadar su doldurun ve suyu ısıtın. Sonra kavanozu tencerenin içine koyun. Ancak bu işlemi yaparken kavanozun içine su gelmemesi gerektiğini bilmeniz gerekir.
  • Tencerenizin altı hep kısık ateşte olmalıdır. Su kaynamadan, pekmezi de birkaç dakika o şekilde ısıtmışken ocaktan alın. Sonra kavanozun kapağını geri kapatın ve kavanozu birkaç kez sallayın. Pekmezin içindeki şekerlenmenin veya kristalleşmenin çözüldüğünü belirgin bir şekilde göreceksiniz. Şayet çözülmezse, pekmezi tencerede yeterince tutmadığınız anlamına gelir. Bu durumda tekrar ısıtabilirsiniz.
  • Şekerlenme tamamen çözüldüyse, kavanozu soğumaya bırakabilirsiniz. Ancak soğutma işlemi için kavanozu direkt olarak buzdolabına koyarsanız, kristaller geri gelecektir. Dolayısıyla yapmanız gereken şey, geniş bir kaba kaynar olmayacak şekilde sıcak su dökmek ve kavanozu o suyun içinde su ile birlikte soğumaya bırakmak. Ani bir ısı değişikliği olmayacağı için, tekrar şekerlenme de olmayacaktır. Bu işlemden sonra pekmezi buzdolabında muhafaza etmeniz gerekir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.