Bilgi Yeriniz

Reçeli Koyulaştırmak İçin Ne Yapılır?

24.04.2018
18.830
Reçeli Koyulaştırmak İçin Ne Yapılır?

Birçok besinden yapılabilen ve özellikle kahvaltı sofraları için oldukça önemli bir yere sahip olan reçeller, bazen oldukça sıvı bir kıvama sahip olabilmekte, bu da arzu edilen reçel kıvamının sağlanmasını zorlaştırabilmektedir. Yapım aşamasında fark edildiğinde reçelin cıvık olmaması sağlanabilir ancak reçel yapımı tamamlandıktan sonra kıvamının nasıl koyulaştırılacağını bilmek çok önemlidir. Bu sayede çok koyu ya da çok cıvık reçeller yeniden yenilebilir duruma getirilebilmektedir.

Reçel Nasıl Koyulaştırılır?

Reçelin yapım aşamasında cıvık olmasının önlenmesi için reçel malzemelerinin uygun oranlarda tercih edilmesi son derece önemlidir. Bir kilo meyve için bir buçuk kilo şeker tercih edilmelidir. Bu oran, reçelin tam kıvamında olmasını sağlayacaktır. Bunun yanı sıra sulu bir meyvenin reçeli yapılıyor ise reçelin yapılacağı kapta bu meyvelerin hazırlanarak 24 saat bekletilmesi de kıvamın sağlanabilmesi bakımından çok önemlidir.

Meyve suyunu saldıktan sonra reçelde koyulaşmayı sağlayacak olan madde de açığa çıkar ve bu da kaynatma öncesinde dahi bir tık koyu kıvam demektir. Reçel yapımı sonrasında cıvık olduğu fark edildiğinde yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir:

  • Kaynama esnasında cıvık bir kıvam aldığı fark edilen reçelin içerisine, bir dilim elma eklenir ve karıştırılarak bir süre daha pişirilir. Reçel soğuduğunda ağdalı bir yapıya sahip hale gelirse, az miktarda limon suyu eklemek bu sorunu çözecektir.
  • Reçel soğuduktan sonra cıvık bir hal almış ise, reçel mikrodalga fırında yüksek derecede birkaç dakika daha kaynatılır. Bu uygulama hem reçelin rengini korur hem de kıvamının koyulaşmasını sağlar.
  • Reçel geniş ve düz bir kaba aktarılarak üzerinde ince bir tülbentle bir gün boyunca güneş alan bir köşede bekletildiğinde de kıvamında koyulaşma sağlanabilmektedir.

Reçel Kıvamı İçin Öneriler

  • Reçelin kıvamı koyu olduğunda doğrudan içine su katmak hem kıvamı hem de reçelin tadını bozacaktır. Bunun yerine sulu kıvama sahip bir şerbet hazırlanarak reçele eklenebilir. Bununla beraber aynı meyve ile yapılmış olan iki ayrı reçel de karıştırılabilir.
  • Reçellerde zaman içinde ya da saklama koşullarından kaynaklanmak üzere şekerlenme ortaya çıkabilir. Bu durum reçelin bozulduğu anlamına gelmez. Şekerlenen reçel, tencereye konur ve eriyene kadar kaynatılarak yeniden şişelenir. Bu sayede şekerleme sorunu ortadan kalkar ve reçel ilk günkü tazeliğe yeniden sahip olur.
  • Pişirme esnasında reçelin kıvamının nasıl olacağı öngörülebilir. Bunun için kaynamakta olan reçelden bir tatlı kaşığı kadar bir tabağa alınır ve soğumaya bırakılır. Reçel tabak içinde yayılıyorsa cıvık olmuştur, konulduğu şekilde kalan reçel ise olması gereken kıvamı kazanmıştır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.