Bilgi Yeriniz

Kilim Nasıl Temizlenir?

23.05.2018
2.201
Kilim Nasıl Temizlenir?

Günümüzde birçok alanda hem zemini kaplama hem de dekorasyon amacıyla renkli fabrikasyon ya da el dokuması kilimler kullanılmaktadır. Kış aylarında bir nebze ince kalan kilim kullanımı, yazın oldukça serin ve rahat bir kullanım sağlaması bakımından tercih edilmektedir. Ancak kilim de halı gibi uzun süre kullanılması sonucunda kirlenir ve mutlaka belli aralıklarla kilimin temizlenmesi gerekir. Aksi halde kıl ve toz tutma özelliğine sahip olan dokuma kilimleri sağlık açısından bir risk faktörü haline gelebilir.

Kilimler de tıpkı halılar gibi halı yıkama şirketlerine verilebilir. Ancak bu hazır dokuma kilimler için geçerlidir. Renkli özel kilimlerde koruyucu boya uygulanmadan yıkama yapılması halinde, kilim ciddi anlamda zarar görecektir. Bu nedenle dikkatli hareket edilmesi tavsiye edilir.

Kilim Nasıl Temizlenir?

Kilimin elde yıkanması konusunda dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır.

1-)Yıkama Öncesi

Kilim, yapısı gereği toz tutar ve kılları hapseder. Kilimin hiçbir işlem uygulanmaksızın direkt olarak yıkanması, bu kılların ve tozların kilime iyice yapışmasına neden olacaktır. Bu nedenle kilim, yıkama öncesinde mutlaka elektrikli süpürge ile iyice süpürülmelidir. Süpürme işlemi sırasında kilim çok fazla hırpalanmamalıdır. Aksi halde kilimin dokusu zarar görebilir ya da püskülleri yerinden çıkabilir.

Ön yüzü süpürüldükten sonra kilim ters çevrilerek arka tarafı da aynı şekilde süpürülmelidir. Süpürme işlemi tamamlandıktan sonra kilim yıkamaya hazırdır. Kilimin süpürülmesi mümkün değilse, iyice çırpmak da etkili bir seçenek olabilir.

2-)Temizlik Malzemesinin Seçimi

Kilimlerin, halılar için üretilen halı yıkama deterjanı ya da halı şampuanı ile yıkanması, kilime zarar verebilir. Bu tür ürünler narin olmayan sentetik üretim halılar için kullanıma uygundur, bu nedenle kilimde kullanılması tavsiye edilmemektedir. Kilim halı gibi çok fazla tüylü bir yapıya sahip olmadığı için temizliğinde kimyasal olmayan ürünler de rahatlıkla kullanılabilir. Söz gelimi Arap sabunu ya da beyaz sabun hatta bulaşık deterjanı gibi zararsız malzemelerle kilim temizliği gerçekleştirilebilir.

3-)Yıkama Aşaması

Kilimin evde yıkanabilmesi için banyo zemini ya da varsa geniş bir balkon gerekmektedir.

  • Süpürme işleminden sonra kilim hazırlanan düz zemine serilir.
  • Ilık bir su hazırlanır ve bu su ile kilimin her yeri iyice ıslatılır.
  • Seçilen deterjan ya da sabun eklenmiş ve köpürtülmüş su, bir fırça yardımıyla kilim üzerine uygulanır. Dairesel hareketler kilimin dokusuna zarar verebilir. Bu nedenle daha çok yatay şekilde fırçalama işlemi yapılmalıdır.
  • Lekeli bölgelere doğrudan bulaşık deterjanı dökülüp bir kez daha fırçalamak işe yarayacaktır.
  • Sabunlama işlemi sona erdikten sonra kilim ılık su ile durulanmalı, doğrudan soğuk su kilim üzerine dökülmemelidir.
  • Yıkama işleminden sonra kilim mümkünse asılarak tamamen kurutulmalıdır.
  • Renkli kilimlerin, rengin solmaması açısından, doğrudan güneşte bırakılmaması tavsiye edilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.