Bilgi Yeriniz

Keçeleşen Yün Nasıl Açılır?

14.05.2018
16.521
Keçeleşen Yün Nasıl Açılır?

Günümüzde meşakkatli oluşundan dolayı pek tercih edilmeyen yün kazaklar, yastıklar, yorganlar kullanımı az bile olsa hala yaşayan efsane diyebiliriz. Özellikle köy kültüründe hala yaşamını sürdüren yünlerin, bakımı oldukça meşakkatlidir ve zaman istemektedir. Bakımı yapılmadığında ise keçeleşmeye başlar ve bu bazen içinden çıkılamaz bir hal aldığı için yün kullanan kişilerin kabusu bir duruma dönüşür. Yün kıyafetlerde tüylenme dışında kendini göstermeyen bu keçeleşme durumu ile alakalı olarak, yardımcı olabilecek birkaç yöntem bulunmaktadır.

Keçeleşen Yün Nasıl Açılır?

1-)Yün Yorgan Ve Yastıklar İçin

Öncelikle yapmanız gereken yünlerinizi içinde bulunduğu kılıftan çıkarıp havalanmasını sağlayın. Yapacağınız işlem için terasınız, bahçeniz var ise daha faydalı olur. Yere temiz geniş bir örtü serin. Üzerine kılıfından çıkardığınız yünleri yayın tek tek yünleri ayırın. Bu işlem uzun sürecek bir işlem olduğundan tüm dikkatinizi bu işleme vermenizde fayda vardır. Sonrasında bir sopa yardımı ile yünlerinizi dövün. Biraz beklettikten sonra ise tekrar ayırma işlemine devam etmeniz gerekmektedir. Bu işlem iyice yünleriniz havalanmış, tozlarından arınmış ve keçeleşme durumu sonra ermiş olacaktır.

Yün bakımı bu yüzden zordur. Sürekli olarak bu işlemi yapmanız gerekmektedir. Yoksa yünleriniz birleşip keçeleşmeye hatta topak topak olmaya başlayacaktır. İşlemi ise senede 2-3 kez özellikle güzel havalarda yapmanız gerekmektedir.

2-)Yün Kıyafetler İçin

Yün kıyafetlerde keçeleşme sorununu çözmek daha basittir. Kıyafet için yapabileceğiniz birkaç basit yöntem bulunmaktadır.

  • Öncelikle temiz olan kıyafetinizi dikkatli bir şekilde ütüleyerek keçeleşmesinden kurtulabilirsiniz.
  • Eğer ütü ile istediğiniz sonucu alamadıysanız, leğenin için sıcak su doldurup kazağınızı içine koyun. Biraz bekleyip su içine iyice yayıldıktan sonra nazik hareketler ile kıyafetinizi esnetin. Bu işlemi iki kez tekrarladıktan sonra kıyafetinizi uygun bir yere serin ve ütünüzün buhar ayarı ile kurutmaya çalışın. Buhar kıyafetinizin rahatlamasına ve kendini bırakmasına sebep olacaktır. Bu şekilde işlemi tamamladıktan sonra asabilirsiniz.

Yünün Keçeleşmemesi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Yün kıyafetler için en sağlıklı yıkama işlemi elde sabun ile yıkamadır. Hem sizi oluşabilecek problemlerde kurtarır hem de uzun süre kullanmanızı sağlar. Eğer çamaşır makinesi ile yıkamak istiyorsanız da kesinlikle 30 derecenin üzerinde yıkamamanız gerekmektedir. Ve çamaşır deterjanlarının yünün biçimini değiştirdiğini de hatırlatmak isterim.
  • Yastık ya da yorganlarınızdaki yünleri senede 3 kez güzel havalarda havalandırın ve dövün. Eğer yıkamak istiyorsanız da büyük bir leğenin sıcak su koyun ve doğal sabun ile köpürtün. Leğenin içinde eğer sığabiliyorsa hepsini, sığmıyor ise parça parça olacak şekilde sırayla bekletin. Sonrasında ise yine temiz bir örtünün üzerine serip kurumasını bekleyebilirsiniz.
  • Yün yastık ve yorganlarınızı çamaşır makinesi yardımı ile yıkamak istiyorsanız yine bahsettimiz gibi 30 derecede kılıf ile birlikte atmanız sağlıklı olacaktır. Makinede çok bekletmeden, yıkanması bittikten hemen sonra kılıfından çıkarıp kuruması için güneş alacağı bir yere serebilir ve arada kabartabilirsiniz.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.