Bilgi Yeriniz

Ekşi Tarhana Nasıl Saklanır?

03.07.2018
3.339
Ekşi Tarhana Nasıl Saklanır?

Tarhana, yapımıyla ilgili olarak ekşi bir tada sahip olabilmektedir. Fakat böyle bir durumda da bir uygulama ile tarhanayı tatlandırabilmek mümkündür.

Tarhana çorbası için her mevsim tüketilebileceği gibi, özellikle kış aylarında gribal hastalıklarında çoğalmasından ötürü, oldukça şifalı bir çorba olduğunu söyleyebiliriz. Tarhana çorbasının en çok tercih edilmesinin bir diğer sebebi de kendimiz de yapabiliyor oluşumuzdur. Böylelikle doğal olduğunu bilip, tüketmekten oldukça keyif alıyoruz.

Ekşi Tarhana Çorbası Nasıl Tatlandırılır?

Ekşi tarhana çorbası da lezzetli olabilmektedir. Fakat tatlandırma için de yapılabilecek birkaç yöntem mevcuttur. Sıralamak gerekirse;

1-)Bol Su İle Islatılmalıdır

Ekşimiş olan tarhanayı tatlandırmak için yapılan sık uygulamalardan biri de tarhanayı bol su ile yıkayıp süzmektedir. Bu uygulama tarhananın ekşiliğini büyük oranda almaktadır.

2-)Havuç

Havuç rendelemek bir diğer çözüm olarak uygulanabilir. Renklerinin benzerliğinden dolayı bir nevi yama işlemi gibi de gözükebilecek olan bu durum da, havucun tatlılığı tarhananın ekşiliğini büyük oranda götürmektedir. Tarhananın tadında da farklılıklara sebep olabilmektedir tabii ki, fakat yine de lezzetli bir tat meydana gelmektedir.

Tarhananın Bozulduğunu Nasıl Anlarız?

Tarhananın ekşimiş olması çoğu zaman yanlış algılanabilmektedir. Öncelikle tarhana oldukça dayanıklı bir gıdadır. Çok yanlış koşullarda saklanmadığı sürece kısa sürede bozulmamaktadır. Tarhananın saklandığı ortam kuru ve karanlık olmalıdır. Tarhana güneş ışığına maruz bırakıldığında kısa süre içinde bozulabilmektedir.

Doğru koşullar sağlandığında 1 yıl kadar rahatlıkla tüketebilirsiniz. Tarhananın bozulup bozulmadığını anlamak için aşağıdaki adımları deneyebilirsiniz.

  • Biraz önce de söylediğimiz gibi tarhana yapan kişiye göre ekşi olabilmektedir. Ekşiliğinden yola çıkarak tarhananın bozulduğunu düşünmek oldukça yanlıştır. Tadındaki ekşilik dışında herhangi bir problem görünmüyorsa, tarhananız tazedir.
  • Tarhananın güzel çekici bir kokusu vardır. Kokladığınız zaman bu koku daha çok rutubet kokusuna benzediyse kesinlikle bozulmaya başladığını düşünebilirsiniz.
  • Görüntüsünde eğer topaklanmalar meydana geldiyse buradan da yine bozulduğu düşünebilirsiniz. Normal tarhananın görüntüsü biraz daha kum gibidir.
  • Tarhanayı yapacağınız zaman üzerinde siyah küçük noktacıklar görüyorsanız, yine tüketmemeye özen göstermelisiniz. Buradan tarhananın böceklenmeye başladığını düşünebilirsiniz.

Tarhana Nasıl Muhafaza Edilmelidir?

  • Tarhana unla yapıldığı için, kullanıldığı unun kalitesi de oldukça önemlidir. Kalitesiz un ile yapılmış olan tarhana vaktinden daha önce bozulabilmektedir.
  • Dışarıdan aldığınız tarhananın son kullanma tarihine göre saklamalısınız.
  • Tarhana kuru ve güneş ışığından uzak olan bir ortamda saklanmalıdır.
  • Tarhana eğer çok fazla miktarda değilse, cam kavanozlarda hava ile teması kesilecek şekilde saklanmalıdır. Eğer fazla miktarda var ise o zaman pamuklu torbalar tercih etmelisiniz. Tarhana ve baklagillerin pamuklu bez torbalarda saklanması, ömürlerini oldukça uzatmaktadır ve oluşabilecek böceklenmelerinde önüne geçecektir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.