Bilgi Yeriniz

Eklem Sertleşmesi

18.04.2018
2.697
Eklem Sertleşmesi

Bir eklemde hareket kabiliyetini kısıtlayacak biçimde bir sertleşme sonradan ya da doğuştan beri görülebilmektedir. Eklemlerde sertleşmenin nedenleri çeşitlidir. Genel olarak genetik faktörlerin yanı sıra travmalar, romatizmal rahatsızlıklar, kireçlenme ya da eklemlerde iltihaplanma gibi durumlar sonucunda bu sorun ortaya çıkabilmektedir.

Bu sebepler hakkında daha detaylı bilgi vermek, tedavi sürecinin anlaşılabilmesi için önemlidir. Tedavi için doktordan yardım alınabildiği gibi bireysel uygulamalarla da sorun kısmen çözülebilmektedir.

Eklem Sertleşmesi Nedenleri Nelerdir?

  • Ciltte ortaya çıkan yaralanma ve yanıkların sonrasında eklem sertleşmesi açığa çıkabilir.
  • Romatizmal hastalıklar ve kireçlenme, eklem sertleşmesinde önemli bir faktördür ve bu rahatsızlıkların tedavi edilmesi sertliğin ortadan kaldırılması bakımından önem arz etmektedir.
  • Eklemlerde ya da eklemlere yakın bölgelerde ortaya çıkan ve çeşitli sebeplere dayanan iltihaplanmalar, eklem sertleşmesine yol açabilmektedir.
  • Kemik kırıkları sonrasındaki tedavi sürecinde, bölgenin uzun bir süre hareketsiz kalması nedeniyle eklemlerde sertleşme oluşabilmektedir. Aynı şekilde felç geçiren hastalarda da bu duruma sıkça rastlanmaktadır.

Eklem Sertleşmesinde Tedavi

Tedavide asıl amaç, eklem sertleşmesinin önlenmesidir. Eklemlerde hareket sağlanması bu bakımdan çok önemlidir. Eklem sertleşmesi ortaya çıkan hastalar için gevşetme özelliğine sahip ilaçlar doktor tarafından verilebilir. Bunun yanında yapılabilecek diğer uygulamalar şunlardır:

  • Egzersiz: Eklemlerde sertleşme belirtileri ortaya çıktığı andan itibaren, eklem bölgelerini yoğun olarak çalıştıran egzersizler yapılması hem bu bölgelerde güçlenme sağlar hem de sertleşme sorununun ilerlemesini engeller. Bu egzersiz programı bireysel olarak belirlenebileceği gibi doktordan da yardım istenebilir.
  • Kompres Uygulaması: Eklem sertleşmesine bağlı olarak ortaya çıkan şiddetli ağrıların tedavi edilebilmesi ve bölgenin rahatlatılabilmesi için sıcak ve soğuk kompres uygulanabilir. Sıcak kompres sayesinde sertleşmede azalma görülür, soğuk kompres ise iltihaplanma ve şişliğin en aza indirilmesine yardımcı olur. Soğuk kompres buzla, sıcak kompres ise sıcak havlu ile yapılabilmektedir. Gün içinde birkaç kez olmak üzere bu uygulama sağlanmalıdır.
  • Masaj: Bu yöntem her ne kadar hafife alınıyor olsa da, son derece etkilidir. Hem eklemlerin yatışmasını ve yumuşamasını sağlarken hem de iltihaplanma ve şişliğin azaltılmasına yardımcı olacaktır. Masaj bireysel olarak yapılabildiği gibi profesyonel bir masaj işlemi de eklem bölgelerine uygulanabilir. Sıcak ve soğuk kompres uygulamasının hemen ardından uygulandığında çok daha etkili olabilmektedir. Masaj aynı zamanda bölgede ortaya çıkan ağrıların azaltılmasında da etkilidir. Gün içinde birkaç defa sertleşen eklem bölgelerine masaj uygulaması yapılabilir. Ancak bu işlem esnasında sert ve hızlı hareketlerden kaçınılması bölgede bir hasar oluşmaması açısından bir hayli önemlidir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.