Bilgi Yeriniz

Dil Emme Alışkanlığı

03.04.2018
10.588
Dil Emme Alışkanlığı

Bebeklikten itibaren, baş parmak ya da dil emme alışkanlığı ortaya çıkar ve bu durum yıllar boyunca devam edebilir. Özellikle dil emme alışkanlığı, bazı kişilerde yetişkinlik dönemlerinde de devam etmektedir. Bunun asıl sebebi psikolojiktir ancak bu durum sosyal yaşamda olumsuz sonuçlar doğurabilir. Özellikle uykuya dalma esnasında, bir işe çok fazla yoğunlaşıldığında dil emme davranışı ortaya çıkabilir. Bu durum, dilin damağa yapıştırılması şeklinde gerçekleşmektedir.

Dil Emme Alışkanlığı Nedenleri Nelerdir?

Bir rahatsızlık olmasa da, psikolojik bir sorun olan dil emme alışkanlığı, küçük yaşlardan beri süregelen bir alışkanlık olarak da ifade edilebilmektedir. Bebeklik döneminde, anne sütünü çok uzun süre emmeye devam eden kişilerin, yetişkinlik dönemlerinde daha fazla bu alışkanlığa meyilli oldukları bilinmektedir.

Sağlık açısından bir sorun teşkil etmese de dil emme alışkanlığına son verilmesi gerekir. Kişinin çocukluk döneminde konuşma sorunları yaşaması, beslenme ya da nefes alıp vermede sorunlar yaşaması, dil emme alışkanlığı ile bağlantılı bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden bu alışkanlığın bırakılması ve yıllarca devam etmesinin engellenmesi bir hayli önemlidir.

Dil Emme Nasıl Bırakılır?

Bu alışkanlığın bırakılması, bu alışkanlığa sahip olan kişiler için zor gibi görünse de, aslında oldukça kolaydır. Başlangıçta her ne kadar zorlayıcı olsa da, kısa süre sonra bu alışkanlıktan kurtulmak mümkün olabilmektedir. Bireysel olarak bu alışkanlığın terk edilememesi halinde, bu konuda tıbbi destek alınması da mümkündür.

  • Dil emme alışkanlığı, kişinin ağzı boş olduğunda ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle de, ağzın meşgul edilmesi iyi bir tavsiye olabilir. Bunun için sakız ya da yavaş yavaş eriyen şekerler işe yarayabilir.
  • Bedensel ve zihinsel olarak oyalanmak, dil emme alışkanlığının atlatılabilmesinde önemli bir ayrıntıdır. Ancak bazı kişilerin çok fazla konsantre olduklarında da bu alışkanlığı tekrarladıklarını unutmamak gerekir. Bu nedenle, kişi bilinçaltına sürekli mesaj vermelidir.
  • Psikolojik olarak ortaya çıkan ya da sürdürülen bu alışkanlığın terk edilebilmesi için psikolojik destek de alınabilir. Durum kişinin hayatında ciddi bir etkiye sahipse, doktora başvurmak iyi bir fikir olabilir.

Çocuklarda Dil Emme Alışkanlığı

Dil emme alışkanlığının, çocuk üç yaşına geldiğinde sona ermesi beklenir. Eğer çocuk dilini emmeye devam ediyor ise, duruma müdahale edilmesi gerekmektedir. Alışkanlık devam ederse, çocuk konuşmada ya da beslenmede çeşitli zorluklarla karşılaşabilir.

Emmeye uzun süre devam eden bebeklerde, bir süre sonra dil emme alışkanlığı edindiği gözlemlenebilir. Bu yüzden de annenin; bebeğin devam ettiği sürece değil, olması gerektiği sürede memeden kesmelidir. Aksi halde çocuk okul çağına geldiğinde bile dil emme alışkanlığına devam edebilir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.