Bilgi Yeriniz

Aşurelik Buğday Düdüklüde Kaç Dakikada Pişer?

07.10.2018
3.853
Aşurelik Buğday Düdüklüde Kaç Dakikada Pişer?

Aşure (aşura) İbranice 10 anlamına gelmektedir. Hicri takvime göre Muharrem ayının 10. gününü kastetmek üzere bu isim birçok kültürde kullanılagelmiştir. Aşurenin hikâyesi, dini kaynaklarda ve özellikle İsrailiyat’ta Hz. Nuh zamanına dayandırılır. Nuh’un gemisinde yiyecek stokları tükenmeye yaklaştığında ellerinde kalan bakliyatlarla bu aşı pişirirler ve bu bereketli aş sayesinde karınları doyar.

Aşure ile ilgili bir diğer dini anlayış da, Hz. Hüseyin’in şehit edilmesinin yası için tutulan Muharrem orucunun (12 İmam orucunun)ardından, Kerbela’da Zeynel Abidin’in kurtulmasını anmak üzere aşure ile oruç açmaktır. Aşureye atfedilen bu dini yönün dışında aşure, Türk yemek kültüründe sevilen bir tatlı olarak da sofralarda yerini almaktadır.

Aşure Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Öncelikle buğday, nohut, kuru fasulye ve incir muhakkak 1 gece önceden suda bekletilmeli ve bakliyatlar haşlanmalıdır. Eğer aynı gün içerisinde yapılacaksa düdüklü tencerede de haşlanabilir. İncirlerin kararması aşurede nahoş bir görüntüye sebep olacaktır. Bu yüzden suda bekletilir. Yine aşurenin rengini beyazlaştırmak için bir miktar ılık süt de eklenebilir. Bakliyatlarsa pişme aşamasında kolaylık sağlanması adına suda bekletilir. Diğer malzemelerin suyu süzülürken, buğdayın suyu süzülmeyerek aşureye eklenir.

Aşureye tadını veren ana unsur buğday olduğu için suyundaki tadın geçmesi de elzemdir. Yine kurutulmuş meyvelerin haşlandıkları sular da meyve aroması katacağından, suları dökülmeyerek aşureye eklenir. Aşure pişirilirken muhakkak büyük tencere kullanılmalıdır. Çünkü malzemeler piştikçe şişecek ve daha fazla yer kaplamaya başlayacaktır. Aşureye şeker son aşamada, aşure yoğun kıvam kazanmaya başladığında eklenir. Aksi takdirde şekerin erimesiyle beraber tencerenin dibi tutabilir.

Aşure Nasıl Yapılır?

1 gece önceden buğday iyice yıkanıp ovulur. Yine fasulye ve nohut da ayıklanır. Ardından ayrı ayrı bu malzemeler, yüzeyine bir miktar su çıkacak biçimde haşlanırlar. İncirler de doğranarak suda bekletilir. Ertesi gün buğday, sıcak suda uzun süre, pürüzsüz hale gelene kadar karıştırılır. Ardından nohut ve fasulye de eklenir. Tercihe göre pirinç eklemek de mümkündür. Çok az bir miktar tuz ilave edilir.

Aşuredeki su dengesi hesaba katılarak bir miktar da süt eklenir. Kaynayıncaya kadar karıştırılır. Küp küp doğranmış ve sıcak suda bekletilmiş incirler, kuru üzüm, kayısı ve kuş üzümü de aşureye eklendikten sonra son olarak yeterli miktarda şeker ilave edilir. Bir süre de bu şekilde kaynatılarak karıştırıldıktan sonra aşureler kâselere dökülerek üzerine arzuya göre ceviz, nar, fındık, tarçın, antep fıstığı, kuru incir, kuru kayısı konulabilir. Bazen aşureye gül suyu, vanilya gibi aromalar da eklense de geleneksel tarifte bunlar kullanılmamaktadır.

Aşurelik Buğday Düdüklüde Kaç Dakikada Pişer?

Eğer aşurelik buğday 1 gece önceden tencerede haşlanmazsa, yapılacağı gün hızlı biçimde pişmesi için düdüklü tencerede de pişirilebilir. Bu durumda buğday, orta ateşte, 45-50 dakika süre civarında pişirilir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.