Bilgi Yeriniz

Alçılı Ayakta Karıncalanma

03.04.2018
12.732
Alçılı Ayakta Karıncalanma

Alçı yöntemi, ayak ya da el gibi kırılmaya meyilli kemik yapılarının bulunduğu bölgelerde uygulanan bir tedavi yöntemidir. Alçılama ile amaç, kırılan bölgenin uzun bir süre hareketsiz kalmasına yardımcı olmak ve kemiklerin yeniden kaynamasını sağlamaktır. Genelde ayak kırıkları, vücudun diğer bölgelerindeki kırıklardan daha sık ortaya çıkar ve alçı tedavisi de ayak bölgesi için uygun bir tedavi yöntemidir.

Alçının altı haftaya kadar ayak bölgesinde kalması sonucunda ayak kaslarında zayıflama, hareket kabiliyetinde kısıtlanma veya bölgesel karıncalanma gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir. Alçı çıkarıldıktan sonra genellikle fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları ile ayağın eski hareket kabiliyeti kazandırılır ve kaslar da bu sayede yeniden güçlendirilir. Alçı henüz ayaktan çıkmadan, ancak alçının çıkmasına kısa bir süre kala kaşıntı, uyuşma ve karıncalanma hissi ortaya çıkabilmektedir.

Alçılı Ayak Neden Karıncalanır?

  • Alçının çok sıkı bir şekilde sarılmış olması, bölgenin havasız kalmasına neden olur ve bu da uyuşma ve karıncalanma sorununa yol açabilir.
  • Ayağın uzun bir müddet bu şekilde kalması ve hareket edememesi, bölgede kan akışının oldukça yavaşlamasına neden olabilir.
  • Hareketsizlik sonucunda bölgesel his kaybı ve aynı zamanda sinirlerde baskı oluşabilir. Karıncalanma bu nedenlerle de ortaya çıkabilmektedir.
  • Alçının içeri taraftan şişmesi sonucunda yine sinir ve damarlara baskı uygulanır ve karıncalanma, uyuşma sorunları meydana gelebilir.
  • Alçı ile kaplanan bölgede, oksijen ile vitamin alımlarında ( özellikle B 12 vitamini bu soruna yol açmaktadır) azalma ortaya çıkabilir. Bunun yanında sinir hasarı ve sinir sıkışması da karıncalanma ya da uyuşmaya neden olan faktörlerdendir.

Alçılı Ayakta Karıncalanma Nasıl Geçer?

Ayağın alçıya alınması ve uzun bir müddet bölgenin kapalı kalması sonucunda oluşan karıncalanma için dış müdahale çok mümkün olamayabilir. Kırığın cinsine ve ciddiyet derecesine göre, küçük fizik tedavi uygulamaları ile sorun az da olsa engellenebilir ancak bu işlemler kesinlikle doktor gözetiminde yapılmalıdır. Aksi halde hatalı bir hareket sonucunda kemiklerdeki kaynamada hatalar ortaya çıkabilir.

Alçının çıkmasına yakın dönemde kaşıntı ve karıncalanma meydana geliyorsa, bu büyük olasılıkla kırığın iyileşmesinden kaynaklanmaktadır. Alçının üzerinden bölgeye çok hafif bir baskı uygulamak ya da kenarlardan bölgeyi sıvazlamak faydalı olabilir. Alçılı kısmın olmasa da çevresinin ovalanması, kan akış hızını artıracak ve bu sayede karıncalanma hissi de azalacaktır.

Karıncalanma hissi çok rahatsız edici boyutlara ulaşmış durumda ise mutlaka alçıyı yapan doktora muayene olunmalı ve durum hakkında detaylı bilgi verilmelidir. Nadiren de olsa, alçının yenilenmesi gerekebilir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.